Austrálske požiare odhalili starodávny vodovodný systém starší ako pyramídy
21 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Rozsiahle vodné kanály vybudované domorodými Austrálčanmi pred tisíckami rokov, ktoré zachytávali úhorov ktorých pravdepodobne konzumovali, sa objavili po tom, ako požiare zničili hustú vegetáciu v štáte Victoria. Informuje CNN.


Národný park Budj Bim, ktorý sa skladá z kanálov a priehrad vybudovaných z vulkanických hornín, je podľa UNESCO jedným z najrozsiahlejších a najstarších akvakultúrnych systémov na svete. Postavený ľuďmi z Gunditjmary pred viac ako 6 600 rokmi je starší ako egyptské pyramídy.

Vodný systém bol archeológom známy - bol pridaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO minulý júl - požiare, ktoré v decembri zasiahli oblasť však odhalili ďalšie časti diela.

Zástupca spoločnosti Gunditjmara Denis Rose, projektový manažér neziskovej skupiny Gunditj Mirring Traditional Owners Aboriginal Corporation, povedal spoločnosti CNN, že systém je výrazne väčší, ako sa predtým zaznamenalo.

"Keď sme sa vrátili do tejto oblasti, našli sme kanál ukrytý v tráve a inej vegetácii. Bol dlhý asi 25 metrov, čo je dosť veľké," uviedol Rose.

Povedal, že v spálenej krajine sú teraz viditeľné ďalšie nové štruktúry pripomínajúce kanály a rybníky. „Bolo prekvapením, že neustále objavovali nové časti systému, ktoré odhalil požiar,“ dodal.

Podľa internetovej stránky spoločnosti Aboriginal Corporation, systém akvakultúry - ktorý je súčasťou národného parku Budj Bim - bol vybudovaný domorodým obyvateľstvom pomocou hojných sopečných hornín z dnes spiacej sopky v oblasti.

UNESCO uviedlo, že ľudia z ostrova Gunditjmara použili tento systém na presmerovanie a úpravu vodných ciest s cieľom maximalizovať výnos akvakultúry.

„Národný park Budj Bim nesie výnimočné svedectvo o kultúrnych tradíciách, znalostiach, praktikách a vynaliezavosti ľudí z Gunditjmary,“ uviedol.

Oheň v blízkosti národného parku bol spôsobený úderom blesku koncom decembra, ktorý sa nakoniec rozšíril na asi 790 hektárov, uviedol Mark Mellington, okresný manažér Forest Fire Management Victoria.

 

V snahe chrániť svetové dedičstvo hasiči spolupracovali s miestnymi skupinami na identifikácii kultúrne dôležitých miest a pri hasení požiaru použili techniky s nízkym dopadom, aby nahradili ťažké stroje.

„Tieto kroky zabránili šíreniu ohňa za hranice izolácie aj v najintenzívnejší deň požiaru a chránili kultúrne pamiatky pred poškodením,“ dodal.

Podľa viktoriánskej vlády bola Gunditjmara jednou z niekoľkých skupín domorodých obyvateľov, ktorí bývali v južných častiach súčasného štátu Victoria pred európskym osídlením. Predpokladá sa, že jej populácia sa ratala v tisícoch pred rokom 1800, ale po príchode Európanov sa výrazne zmenšila.

Rose povedal, že sa mu uľavilo, že požiare nespôsobili regiónu príliš veľké škody v porovnaní s inými časťami Austrálie, a dúfal, že to poskytne dobrú príležitosť na ďalšie preskúmanie starodávneho systému akvakultúry.

„Dúfame že v najbližších týždňoch vykonáme komplexný prieskum kultúrneho dedičstva s cieľom skontrolovať oblasti, ktoré predtým neboli zaznamenané,“ uviedol. „Je to dôležité, pretože tento systém poskytoval bohatsvto a udržateľný život pre domorodcov Austrálie a je naďalej dôležitou súčasťou nášho kultúrneho života.“

Austrália nevzdávaj to...začalo pršať
Na jeden sivý okamih alebo na niektorých miestach až hodiny, silný dážd' udusil niektoré smrteľné plamene Austrálie. A všetci sa radovali. Čítať ďalej
18 | 01 | 2020 | Dominik Simon