Vulgárna správa od Mariana K. bola o vyšetrovateľovi Gorily, vypovedal J. Haščák
20 | 01 | 2020 I TASR

Vulgárna sms správa, ktorú mesiac pred vraždou novinára Jána Kuciaka poslal obžalovaný Marian K. spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi, bola o odstavení vyšetrovateľa kauzy Gorila Lukáša Kyselicu. Ozrejmil to vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze Kuciakovej vraždy. Kyselica vyšetroval aj prípravu vraždy Sylvie Volzovej, z ktorej je obžalovaný Pavol R. Spolu s Marianom K. čelia obžalobe aj v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.


Týždeň po smske mal Marian K. na osobnom stretnutí Haščákovi vysvetľovať, že Kyselica komunikuje s exsiskármi Pavlom Forischom, Stanislavom Žiaranom a Jánom Ferancom. Podľa Haščáka vydierali firmu Mecom z portfólia Penty na základe fiktívnej pohľadávky. „Bolo mi povedané, že s nimi intenzívne komunikuje Kyselica a že komunikuje aj s advokátom Polákom,“ uviedol Haščák. Ten vtedy zastupoval bývalého mafiánskeho bosa Mikuláša Černáka, ktorý bol jeden z kľúčových svedkov v kauze prípravy vraždy Volzovej.

Haščák mal preto vyzvať Mariana K., aby sa obrátil na Inšpekčnú službu Ministerstva vnútra SR. To, že bolo spomínané stretnutie aj o Forischovi, korešponduje aj s obsahom ich komunikácie v šifrovanej aplikácii Threema. Autenticitu svojimi slovami potvrdil aj Haščák, ktorý priznal, že s Marianom K. komunikoval aj cez Threemu.

S vysvetlením vulgárnej správy sa do veľkej miery stotožnili aj splnomocnenci poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica. Lipšic zároveň dodal, že považuje za dôležitý motív Mariana K. odstaviť Kyselicu z vyšetrovania vraždy Volzovej. Mal tým sledovať ochranu spoluobžalovaného Pavla R. v kauze falšovania zmeniek TV Markíza.

Po obedovej prestávke by mali pred súdom vypovedať svedkovia, ktorí pracovali v golfovom rezorte v Báči. Marian K. je jeho spolumajiteľom a mali ho tam vidieť s obžalovanou Alenou Zs. Pred senát by sa mal postaviť i muž, ktorý upravoval hlaveň zbrane použitej pri vražde Kuciaka. Rovnako svedok, ktorý spozoroval auto použité pri vražde novinára.

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz. a Miroslav M. Marian K. si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Ku vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je za vraždu už právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. Ku samotnej streľbe sa priznal Miroslav M., v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Marian K., sprostredkovateľka Alena Zs. a jeden z vykonávateľov Tomáš Sz. naďalej trvajú na svojej nevine.