SpaceX v nedeľu simuloval test zlyhania vesmírnej rakety (VIDEO)

SpaceX, súkromná spoločnosť zaoberajúca sa prieskumom vesmíru pod vedením generálneho riaditeľa Tesla Elona Muska, v nedeľu úspešne dokončila na Floride simuláciu núdzového úniku, ktorá potrebná aby bolo umožnené vypustenie astronautov Nasa do vesmíru už v marci. Informuje FT.


Demonštrácia v nedeľu, vysielaná naživo, zahŕňala odpálenie rakety Falcon 9 a cestovanie rýchlosťou 1 200 míľ za hodinu po dobu 84 sekúnd, než došlo k úmyselnej poruche motora. Porucha spôsobila, že sa kozmická loď Crew Dragon uvoľnila z rakety pomocou ôsmich palubných rakiet, ktoré ju odviedli do bezpečnej vzdialenosti, zatiaľ čo motor Falcon 9 sa vypol a jeho posilňovač zámerne explodoval, čím sa na oblohe vytvorila ohnivá guľa.

Bezpilotná kapsula s dvoma figurínami na palube, potom znovu vstúpila do zemskej atmosféry a padla do Atlantického oceánu, čo ukazuje, ako by sa astronauti mohli zachrániť v prípade vypnutia motora. Pohotovostné tímy SpaceX a US Air Force potom simulovali, ako by zachránili astronautov vo vode.

Jim Bridenstine, administrátor Nasa, tweetol svoje blahoželanie a dodal: „Tento kritický test nás privádza k vyvrcholeniu opätovného vypustenia amerických astronautov na amerických raketách z americkej pôdy.“



Pred spustením pán Musk nazval „nadzvukový test zlyhania“ „riskantnou misiou“. Na tlačovej konferencii ju následne považoval za „učebnicovo dokonalú misiu“.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1494&v=mhrkdHshb3E&feature=emb_logo

Demonštrácia pripravuje SpaceX pre svoju ďalšiu medzníkovú misiu: prvý posádkový let kozmickej lode Dragon s astronautmi Bobom Behnkenom a Dougom Hurleym - pravdepodobne už v marci alebo v apríli tohto roku, uviedol SpaceX.



Pred spustením testu v nedeľu dvaja astronauti opísali úmyselné zlyhanie ako „záverečnú skúšku“ a „vyvrcholenie tony práce od všetkých v Nasa a SpaceX“.

SpaceX bola prvou obchodnou spoločnosťou, ktorá v roku 2012 uviedla lietadlo na obežnú dráhu a navštívila Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Odvtedy dodáva satelity na obežnú dráhu a kuriérsky náklad do a z vesmírnej stanice na základe zmluvy s Nasa, zatiaľ však ale nevyslali ľudí do vesmíru.

Konečným stanoveným cieľom SpaceX, keďže ho založil pán Musk v roku 2002, je urobiť z ľudstva medziplanetárny druh tým, že umožní život na Marse.

Úspešný test je ďalší krok pre pána Muska, ktorého spoločnosť na výrobu elektrickej energie Tesla je na burze cenných papierov a momentálne má hodnotu 92 miliárd dolárov.

Predchádzajúca stratová automobilka v treťom štvrťroku prekvapila čistým ziskom vo výške 143 mil. USD, čo jej prinieslo zisk 25,7% za rok 2019. Analytici predpovedajú ďalší zisk vo výške 92,1 mil.

SpaceX testuje svoj únikový modul (VIDEO)
SpaceX zverejnil dychberúce zábery testu svojho komerčného únikového modulu kozmickej lode Crew Dragon, ktorý prešiel prísnymi testami. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Marek Molnár