Nováčikovia podceňujú Kollára. Volebný potenciál Sme rodina je vysoký
20 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Boj o voliča sa kráti. Do parlamentných volieb ostáva už len šesť týždňov. Opozícia vrátane nováčikov už zostavuje budúcu vládu a rozdeľuje kreslá.Dnes však nie je ešte nič isté.


Aj keď volebné prieskumy verejnej mienky naznačujú, ako by sa mala situácia po voľbách vyvíjať, mnoho voličov sa stále nerozhodlo a urobia tak až na poslednú chvíľu. Dôležité pre každú stranu je, aby dokázala mobilizovať.

Opozícia ako aj strany PS/Spolu a Za ľudí pracujú najmä s emóciou. Vytvorili akúsi predvolebnú koalíciu a spoločne hlásajú, že chcú lepšie Slovensko a zmenu. Ňou by mali byť práve oni. Z predvolebnej spolupráce vylúčili každého, s kým nesúhlasia. Po vôli im nie je ani líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý nešetrí kritikou aj do ich radov. Z nutnosti sa s ním ale na verejnosti ukazujú. Na spoločnom obede „novej“ opozície však Matovič chýbal. OĽaNO však podľa posledných prieskumov preferencie rastú.

Do bočnej línie zaradili aj Borisa Kollára, ktorého ale na to, aby porazili Smer-SD a zostavili novú vládu, budú zrejme potrebovať. Jeho silu a preferencie však nepremyslene podceňujú. Prieskumy verejnej mienky síce stavajú Sme rodina až za PS/Spolu, či stranu Andreja Kisku, hnutie však má oveľa vyšší potenciál ako sa môže zdať. V priemere im agentúry namerali okolo sedem percent. Kollárovci majú dokonca vyššie čísla ako SaS, či KDH. A to nie je všetko.

Agentúra Median sa v poslednom prieskume pozrela aj na volebný potenciál. Presvedčených je totiž podľa ich výsledkov len 48 percent. Zvyšok sa ešte len bude rozhodovať, komu vo februári odovzdá svoj hlas. To je viac ako polovica voličov. Ak by Sme rodina dali hlas všetci potenciálni voliči, ktorí hnutie reálne zvažujú, Kollárovci by mohli získať až dvojnásobok, teda 13,5 percent.

Opozičné strany by mali prehodnotiť svoj vzťah ku Kollárovi. Ten sa už vyjadril, že nebude nikomu po ruke len preto, aby bol vo vláde. Ak sa rozhodne vládnuť v už dnes sa tvoriacej koalícii, urobí tak len za jasných podmienok. Trvať bude na zachovaní kultúrnej identity, čo znamená, že aj naďalej bude odmietať akékoľvek zmeny v prípade migrantov, či liberálnych tém. Rovnako bude žiadať, aby ostali v platnosti všetky sociálne opatrenia, ktoré boli doposiaľ prijaté. Kollár už avizoval, že napríklad nikdy nebude súhlasiť so zrušením vlakov zadarmo, ktoré chce SaS naopak zrušiť.

Treťou a zásadnou požiadavkou Sme rodina budú tri programové body, štátne nájomné byty pre ľudí, lieky zadarmo a exekučná amnestia. Ak si teda progresívci a spol myslia, že v prípade úspechu majú už koalíciu istú, musia rátať s tým, že bez splnenia Kollárových podmienok pre ľudí to nepôjde.

Prepustenie bývalého prokurátora Trnku bude mať podľa Kollára následky
Prepustenie Dobroslava Trnku vyvolalo vášne. Na krok dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry reagujú politici aj odborná verejnosť. Čítať ďalej
18 | 01 | 2020 | Peter Bachan