Mladí medici si bránia svoje slobody. O záväzkoch voči štátu chcú len diskutovať
20 | 01 | 2020 I Slávka Cigáňová

Fico si pohneval študentov odboru zdravotníctva. Medici mu úder vrátili otvoreným listom


Predseda Smeru Robert Fico na sobotňajšej (18.1.2020) programovej konferencii Smeru predstavil nápad ako zastaviť veľký odlev vyštudovaných lekárov do zahraničia. Poriadne si tým pohneval samotných študentov, informovali tvnoviny.sk.


Plán expremiéra totiž znie nasledovne: Ten, kto vyštuduje u nás medicínu a rozhodne sa odísť za hranice, musí zaplatiť štátu 55-tisíc eur. No dal medikom aj druhú možnosť; odpracovať na Slovensku aspoň 10 rokov a potom by mu bolo dovolené odísť.


Reakcia študentov lekárskych fakúlt sa však zmobilizovali a poslali Ficovi drsný odkaz. Dostal od nich otvorený list s názvom


NEDOVOĽME, ABY SA BUDÚCNOSŤ ZDRAVOTNÍCTVA STALA PREDMETOM VOLEBNEJ KAMPANE“
a s nasledujúcim obsahom:


My, študenti slovenských lekárskych fakúlt vyjadrujeme a odmietame zneužívanie nás, nášho štúdia a budúceho povolania ako prostriedku pre ďalšie polarizovanie spoločnosti a politickej kampane.


Sme otvorení diskusii o vytvorení lepších pracovných podmienok pre absolventov lekárskych fakúlt s cieľom udržania mladých lekárov na Slovensku. Nemyslíme si, že daný návrh opatrenia je správnym riešením odlivu mladých lekárov do zahraničia. Mrzí nás, že sa rétorika obrátila takýmto absolutistickým smerom.


Mnohí z nás sa rozhodli aj napriek dlhodobo odkladaným systémovým riešeniam problémov v slovenskom zdravotníctve po ukončení štúdia zostať a pracovať zo svojich pozícií na zlepšovaní aktuálneho stavu. Takéto riešenie ale napriek tomuto rozhodnutiu rázne odmietame.


Úprimne nám záleží na budúcnosti Slovenska a slovenského zdravotníctva. Naši rodičia bojovali za našu slobodu, nie sme ochotní o ňu prísť.


Faktom je, že na Slovensku ukončí každý rok štúdium medicíny asi 500 absolventov. Podľa Republikovej únie zamestnávateľov však viac ako tretina z nich odchádza pracovať do zahraničia.Šance, že sa vrátia, sú podľa zamestnávateľov minimálne, pričom práve takíto odborníci nám chýbajú. Nedostatkových je asi 900 lekárskych pozícií a 1 000 zubárskych.


Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu varoval, že ak nespravíme ďalšie zásadné opatrenia, nikto nevie, koľko zdravotníkov ostane v skutočnosti na Slovensku. „A vôbec nám nič nepomôže, ak prijmeme dvakrát toľko študentov na lekárske fakulty. Dvakrát toľko študentov po absolvovaní lekárskej fakulty nám pôjde preč alebo sa nám stratí zo zdravotného systému. Takže my potrebujeme spraviť opatrenia pregraduálne, to znamená ešte predtým, ako medik začne chodiť na lekársku fakultu. Aby sme ho počas tej medicíny presvedčili, že na Slovensku sa oplatí pracovať a poskytovať zdravotnú starostlivosť.“


Danko tvrdí, že SNS nevytvorí koalíciu so Smerom, ĽSNS a Sme rodina
Slovenská národná strana (SNS) nevytvorí po februárových parlamentných voľbách koalíciu so Smerom-SD, ĽSNS a Sme rodina. V nedeľnej diskusnej relácii Televízie Markíza Na Telo to povedal predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý sa s ĽSNS... Čítať ďalej
19 | 01 | 2020 | TASR