EÚ po brexite? Anglicky hovoriaca krajina zmizne, jazyk zostane
20 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Z očakávania, že po odchode Británie z Európskej únie na konci januára posilní v európskych inštitúciách francúzština a nemčina na úkor angličtiny, podľa agentúry DPA zrejme nič nebude. Aj keď po brexite bude angličtina vnímaná ako materinský jazyk len približne päť miliónov zo zvyšných 447 miliónov obyvateľov únie, čo bude zhruba zodpovedať počtu obyvateľov Slovenska, Shakespearov jazyk v Bruseli zostane hlavným komunikačným nástrojom.


Angličtina si po zapojení Británie do európskych štruktúr v roku 1973 vydobyla neotrasiteľnú pozíciu. "Po referende o brexite niektorí tajne dúfali, že nemčina a francúzština získajú na dôležitosti. Z toho ale asi nič nebude," povedala DPA tlmočníčka, ktorá v hlavnom meste EÚ pôsobí.

V EÚ je 24 úradných jazykov - každý jej občan sa na bruselske úrady môže obrátiť vo svojom jazyku a dostane v ňom aj odpoveď. A všetkým poslancom Európskeho parlamentu sa rokovania tlmočia do ich rodných jazykov. Nemčina a francúzština sú v mocnej Európskej komisii postavené angličtine ako pracovné jazyky takisto - avšak skôr len teoreticky. V praxi prevažuje angličtina.

Štatistika prekladateľskej služby Európskej komisie za rok 2019 hovorí jasne. V brožúre dostupnej len v angličtine stojí, že z angličtiny vlani preložili 1,937.002 strany, z francúzštiny 74.725 a z nemčiny, ktorá je materským jazykom najviac obyvateľov EÚ, to bolo len 38.535 strán.

Anglicky sa hovorí aj na Malte a v Írsku, kde dohromady žije 5,3 milióna obyvateľov. Obe krajiny kedysi presadili, že maltčina a írčina sa tiež stanú oficiálnymi úradnými jazykmi EÚ, v praxi ale používajú angličtinu. Z maltčiny sa vlani prekladalo 237 strán európskych dokumentov a z írčiny žiadny.

Pravda o vzťahu Harryho a Williama: SPOLOČNÉ VYHLÁSENIE!
Vraj sa nemôžu ani cítiť, William (37) nedokáže Harrymu (35) odpustiť jeho rozhodnutie odlúčiť sa od kráľovskej rodiny. Správ podobného razenia od neznámych zdrojov sú teraz stovky. Lenže skutočnú pravdu poznajú len oni dvaja. Preto sa rozhodli... Čítať ďalej
20 | 01 | 2020 | Žaneta Hurbanová