Maduro vyhlásil že je čas na priame rozhovory s Trumpom, obviňuje Pompea za zlyhanie USA vo Venezuele
19 | 01 | 2020 I Dominik SImon

Prezident Venezuely Nicolas Maduro vyhlásil, že je otvorený rozhovorom s prezidentom USA Donaldom Trumpom v nádeji, že napraví vzťahy s USA, pričom obviňuje Trumpových poradcov, ktorí ho kŕmili skresleným scenárom. Informoval portál RT.


V rozhovore pre Washington Post uverejnenom v sobotu Maduro uviedol, že by sa rád posadil so svojím americkým náprotivkom, čo naznačuje, že obe krajiny by mali prospech zo zbližovania založeného na vzájomnom rešpekte.

"Ak medzi vládami existuje úcta, bez ohľadu na to, aké veľké sú Spojené štáty, a ak existuje dialóg, výmena pravdivých informácií, potom si určite dokážeme vytvoriť nový typ vzťahov."

Maduro tiež prizvukoval, že Caracas je pripravený otvoriť svoj ropný priemysel americkým spoločnostiam, ak Washington zruší ochromujúce sankcie na venezuelský ropný a finančný sektor, a súhlasí s tým, že bude pokračovať vo väzbe s latinskoamerickou krajinou.

Venezuelský vodca opísal politiku USA vo vzťahu k tejto krajine zatiaľ ako „neúspech“, pričom argumentoval tým, že Trumpa zlákal jeho vlastný minister zahraničných vecí Mike Pompeo a skupina ľudí, ktorá sa pokúša o zmenu režimu vo Venezuele.

"Myslím, že Pompeo žije vo fantázii. Nie je to človek s nohami na Zemi. Myslím si, že Trump mal vo Venezuele hrozných poradcov. John Bolton, Mike Pompeo, Elliott Abrams ho priviedli k nesprávnemu obrazu." Vyjadril sa Maduro.

Hovoriac o Amerikou podporovanej opozícii, Juan Guaido ktorý sa pred rokom vyhlásil za „dočasného“ prezidenta Venezuely, ale odvtedy nielenže nezískal podporu, ale stratil aj miesto svojho predsedu v opozičnom národnom zhromaždení na úkor iného zákonodárcu. Maduro uviedol, že Guaidove vlastné straty, nie jeho vlády, sú dôvodom poklesu podpory od jeho prívržencov.

„Guaido je zodpovedný za stratu dôvery Národného zhromaždenia. On a jeho chyby. Neobviňuj teraz mňa. On sa má teraz zodpovedať Spojeným štátom, “povedal Maduro.

Guaido tvrdil, že jeho snaha o opätovné zvolenie za vedúceho parlamentu zlyhala potom, čo bol „blokovaný“ bezpečnostnými zložkami pri vstupe do komory 5. januára, keď sa uskutočnilo zásadné hlasovanie. Dramatické video ukázalo, že pri snahe dostať sa do budovy prestrihnúť oplotenie. Kým si toto video všimli bežné média, iné zábery ukázali, že sa zhováral so strážami a odmietol vstúpiť, kým dovnútra mohli vstúpiť aj poslanci, ktorí pri výkone trestného stíhania stratili svoje mandáty. Po tomto incidente Caracas obvinil Guaida z toho, že vytiahol tento PR trik z rukáva, aby zamaskoval jeho nedostatok podpory v opozičnom zákonodarnom zbore.

Maduro tvrdil, že Guaidovi, ktorý je USA a jeho spojencami uznávaný za vodcu Venezuely, nikdy nebola poskytnutá obzvlášť veľká podpora. Venezuelský prezident povedal, že vedel 10 dní vopred o neúspešnom pokuse o štátny prevrat 30. apríla, ktorý označil vyvrcholenie protestov vedených opozičným politikom, ale „nechal to prúdiť d'alej, aby zistil, ako ďaleko sa až mohli chápadlá sprisahania dostať.“

Maduro dodal, že najvyšší predstavitelia Venezuely, predseda najvyššieho súdu Maikel Moreno a minister obrany Vladimir Padrino, by ho informovali o všetkých udalostiach v opozičnom tábore, ktoré by viedli k puču, pričom predstierali že podporujú Guaida.

Venezuela: Opozícia oznámila obnovenie rozhovorov s vládou
08 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR