Austrália nevzdávaj to...začalo pršať
18 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Na jeden sivý okamih alebo na niektorých miestach až hodiny, silný dážd' udusil niektoré smrteľné plamene Austrálie. A všetci sa radovali.


SYDNEY, Austrália - Vidiecki hasiči a poľnohospodári, ako aj takmer všetci v najväčšom austrálskom meste, sa v piatok radovali pri príchode niečoho, čo nezažili už mesiace: silné dávky tohto veľkého daru zvaného dážď.

Búrky zasiahli Sydney a široký okruh v okolí, vrátane častí severného pobrežia Nového Južného Walesu, ktoré horia už celé mesiace, počas víkendu sa očakáva viac dažďov.

"Je to úľava," povedal Ray White, kapitán skupiny pre dobrovoľné hasičské zbory severne od Sydney, kde od júla pretrvávajú vážne požiare. „Vd'aka dažďom máme v súčasnosti pod kontrolou všetky ohne, kamoš. Dúfajme, že v blízkej budúcnosti ani pršať neprestane. “

Množstvo zrážok sa v piatok veľmi líšil, od niekoľkých kvapiek po viac ako desať centimetrov. Avšak ani to nestačilo na ukončenie krizového stavu v krajine - desiatky požiarov ďalej na juh sú stále neni pod kontrolou.

Ale na jeden šedý a ovlažujúci okamih, alebo na niektorých miestach aj niekoľko hodín, silný dážď uhasil smrteľné plamene.

Pre mnohých bola radosť neudržaťeľná.



Dokonca aj kravy a nielen ľudia vyskakovali od radosti v kalužiach, zatiaľ čo iní zdieľali scény z mestského života, ako napríklad kvapky dažďa na oknách, ktoré takú radosť snad' prinesú iba tým ktorý boli devastovaný ohňom a suchom dlhé mesiace.



Vlhké počasie - „najlepší deň v roku“, povedal jeden športový komentátor. Väčšina Sydney dostala v piatok viac zrážok, ako za posledné tri mesiace. Niekoľko menších miest na severozápad privítalo viac zrážok, ako videli za posledné roky.



Ale zatiaľ čo lejaky boli uvítané srdečne, spôsobili aj problémy.V Sydney bola obmedzená vlaková doprava a premávka taktiež. Vytvrdená suchá zem vo viacerých vidieckych oblastiach nedokázala zvládnuť tento nával, čo viedlo v niektorých miestach k povodniam.

V tejto bitke extrémov, spôsobili historické požiare že aj búrky sa môžu začať vymykať kontrole. Hasiči varovali pred „vdovcami“ - vyhorenými stromami, ktoré sa lámu.

Dážď ohrozoval aj prívod vody v mnohých oblastiach, keď sa popol a zvyšky odpadov vymývali do nádrží. Na priehrade Warragamba, ktorej nádrž poskytuje pre Sydney 80 percent vody, boli vyvinuté ramená a filtre, aby sa zabránilo kontaminácii dostať sa do čističiek.

„Na vode a pod vodou sa vyskytujú bariéry na významných miestach prítoku,“ uviedol Tony Webber, hovorca spoločnosti WaterNSW. "Nie je to všeliek, ale je to súčasť širokej reakcie na udržanie kvality vody."

Meteorológovia a požiarnici, podobne ako vodovodníci, rýchlo varovali pred tým, aby búrky nepovažovali za liek na riešenie problému požiaru v krajine. Niekoľko veľkých požiarov vo Viktórii „zostáva veľmi aktívnych a nepredvídateľných,“ uviedli predstavitelia štátnych požiarnikov.

V Novom Južnom Walese oblasti blízko zasnežených hôr, kde oheň stále horí a tlaje, pršalo málo, ak vôbec. To isté platilo pre niektoré pobrežné mestá.

„Požiare v severnom Novom južnom Walese boli uhasené najviac,“ povedal Jonty Bruce, hovorca hasičskej služby na vidieku. „Mnoho z nich bolo uhasených. A keď sa pohnete ďalej do južnej časti štátu, požiare sa zmenšujú. “

"Stále však existuje hrozba," dodal. "Na zemi je stále veľa ohňa."

Popierači klimatických zmien - vrátane federálneho zákonodarcu Craiga Kellyho - sa chopili dažďa ako dôkazu toho, že ľudia boli zapojení do „klimatického poplachu“. Na svojej stránke Facebook pán Kelly poznamenal, že vládny úrad pre meteorológiu predpovedal že tento silný dážď sa môže objaviť až v marci alebo apríli, po skončení leta.

Vedci však takéto tvrdenia, ktoré zamieňajú izolované vzorce počasia s dlhodobými klimatickými trendmi, už dlho odmietajú. Minulý rok zaznamenala Austrália najteplejší a najsuchší rok. Jeden deň dažďa nevymaže desaťročia údajov, ktoré predpovedali, že austrálske požiarne obdobia urobia presne to, čo urobili tento rok - budú dlhšie a intenzívnejšie.

„Počasie je to, čo každý deň dostávame, a to sa v krátkodobom horizonte líši,“ tlmočí vysvetlenie Austrálskej rady pre zmenu klímy. „Podnebie je dlhodobý priemer vzorcov počasia, ktoré zažívame, zvyčajne trvajúc viac ako 30 rokov.“

„V posledných dňoch sme mali veľmi málo zrážok,“ povedal 46-ročný Brett Hosking, farmár v severnej Viktórii. "Žijeme z prísľubu od úradu meteorológie sľubujúcom, že to príde v túto nedeľu."

Austrália viac nie je šťastnou krajinou
V minulosti požehnaná mimoriadnym hospodárskym šťastím, teraz čelí budúcnosti zruinovanej klimatickou zmenou. Komentár Gideona Rachmana z Financial Times. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020 | Natália Sollárová