Tvrdé obvinenie Rafaela Nadala? Doping je v tenise bežná vec, vedec má jasno!
17 | 01 | 2020 I Žaneta Hurbanová

Je vládcom súčasného tenisového sveta, na svojom konte má devätnásť grandslamových titulov, čo z neho robí po Rogerovi Federerovi najúspešnejšieho hráča histórie. Drvivou väčšinou fanúšikov je obdivovaný a uznávaný, nie každý však za jeho fenomenálnymi výkonmi vidí len tréningovú drinu. S obvinením o Nadalovom možnom dopingu prišiel uznávaný nemecký odborník Fritz Sörgel. "Jeho telo preukazuje určité abnormality," hovorí vedec.


Dvanásťkrát vyhral Rafael Nadal najťažší turnaj sveta - Roland Garros. Turnajom prechádza štýlom tajfúnu, vyhraný set znamená pre súpera väčšinou úplný vrchol, čoho sú schopní proti antukovému kráľovi dosiahnuť.

Píše sa rok 2020 a rodák z Mallorky je úradujúcou svetovou jednotkou, od Novotného vyjadrenia vyhral ďalších sedem grandslamových titulov. Fanúšikov aj expertov udivuje jeho nezničiteľná fyzická kondícia a svalová hmota. Nielen to vŕta hlavou nemeckému vedcovi Fritzi Sörgel, ktorý sa zaoberá dopingom vo svete športu.

"Nadal ukázal určité abnormality, pokiaľ ide o regeneráciu a atletickú pripravenosť. Navyše pochádza zo Španielska, teda krajina, ktorá je známa tým, že svojich hrdinov príliš nekontroluje," povedal pre nemecké médiá vedec, ktorý sa problematikou dopingu zaoberá v Inštitúte pre biomedicínsky a farmaceutický výskum v Norimbergu.

Tenis všeobecne považuje Sörgel za šport veľmi náchylný k dopingu. "Anaboliká sú v tenise bežná vec, neprekvapuje ma to. Sledujem tenis dlhú dobu a už som si urobil svoj názor. Tenis patrí, pokiaľ sa dopingu týka, medzi top štyri športy. Ešte pred ním sú zimné športy ako bežecké lyžovanie a biatlon. Nasleduje atletika , cyklistika a práve tenis, "nešetrí športový svet lekár.

A svoje slová podporuje ďalšími faktami. "Tieto športy neuvádzam len tak náhodou. Je to na základe dlhoročného pozorovania a výsledkov, ktoré z nich plynú. Dosť príkladov máme aj z minulosti. Martina Hingisová, Mats Wilander, Andre Agassi, tí všetci mali s dopingom problémy," dodáva.

Ponúka sa teda otázka, prečo nebol Nadal či ďalší hráči v minulosti nikdy pozitívne testovaní. "Sú na to dva dôvody. Tenisti dobre vedia, ako a kedy doping brať, aby sa na neho neprišlo, navyše tenisový zväz svoje hviezdy chráni. A treba spomenúť, že sú tu prostriedky, ktoré použitie dopingu zamaskujú," dodáva Sörgel.

Tenista Rafael Nadal sa oženil s agentkou. Po dlhých štrnástich rokoch sa rozhodol konečne usadiť
Tenista Rafael Nadal (33) sa oženil! Španielsky fešák si vzal svoju priateľku Mariu Franciscu Perellóovú (31), s ktorou chodil dlhých štrnásť rokov! Čítať ďalej
21 | 10 | 2019 | Ján Prokop