Americká armáda pokračuje v spoločných operáciách v Iraku, ktoré boli zastavené po Solejmáního vražde
16 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Americká armáda údajne obnovila protiteroristické operácie a spoločné cvičenia s Irakom, ktoré boli pozastavené po tom, čo Washington zavraždil hlavného iránskeho veliteľa v Bagdade. Informuje o tom spravodajská agentúra The New York Times.


Americké jednotky sa začali zúčastňovať na misiách proti militantom islamského štátu (IS, predtým ISIS) v Iraku, uviedli americkí predstavitelia a dodali, že armáda čoskoro obnoví výcvik irackých jednotiek. Podľa správ však spoločné operácie USA a Iraku nie sú také početné, ako boli predtým.

Obnovenie protiteroristických operácií prichádza takmer dva týždne po tom, ako americký dron zabil vodcu síl Kuds Gásema Solejmániho. Cielená vražda rozhorčila Bagdad, čo prinútilo Washington zastaviť vojenskú činnosť v krajine. Irán reagoval na atentát vypustením rakiet na iracké základne, v ktorých boli umiestnené aj americké jednotky.

Solejmániho vražda viedla iracký parlament k prijatiu nezáväzného uznesenia, ktoré vyzýva všetky zahraničné jednotky, aby opustili krajinu.

Americký prezident Donald Trump rezolúciu zamietol a uviedol, že uvalí na Irak sankcie, ak budú americké jednotky vytlačené z krajiny. A tiež trval na tom, aby Bagdad odškodnil Spojené štáty za vojenské základne postavené na Blízkom východe.

Päť štátov, ktoré sú vyzbrojené jadrovými zbraňami, musia spolupracovať, aby neutralizovali hrozbu „globálnej vojny“, prehlásil Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prehlásil, že päť stálych krajín Rady bezpečnosti OSN, ktoré sú vyzbrojené jadrovými zbraňami, musia spolupracovať na spoločnom prístupe, ktorý bude zameraný na predchádzanie ďalšej „globálnej... Čítať ďalej
15 | 01 | 2020 | Marek Molnár