Ruský najvyšší súd pozastavil činnosť liberálnej strany Občianska iniciatíva
14 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruský najvyšší súd pozastavil činnosť liberálnej strany Občianska iniciatíva vedenej Dmitrijom Gudkovom. Činnosť strany je pozastavená na tri mesiace, uviedol hovorca súdu.


O pozastavenie činnosti strany požiadalo v novembri roku 2019 ruské ministerstvo spravodlivosti, uviedla v utorok agentúra Interfax.


Ako dôvod ministerstvo uviedlo, že pri plánovanej kontrole písomností o činnosti strany zistili dva prípady porušenia zákona. Keďže do stanoveného termínu - do 4. októbra 2019 - neboli nedostatky odstránené, ministerstvo požiadalo súd o pozastavenie činnosti strany.


Gudkovov hovorca Alexej Obuchov podľa agentúry Interfax už vlani na jar zverejnil, že ministerstvo justície má výhrady k stanovám strany, ktoré sa objavili po tom, ako ju začal viesť Gudkov.


Obuchov však pritom upozornil, že keď na jeseň roku 2017 Xenija Sobčaková oznámila, že v prezidentských voľbách v roku 2018 bude kandidovať za Občiansku iniciatívu, žiadna z príslušných inštitúcií nevzniesla proti stanovám strany námietky.


Gudkova, za ktorého vedenia subjekt začal vystupovať aj pod úradne nezaregistrovaným názvom Strana zmien, na svojom konte na internete v utorok napísal, že po pozastavení činnosti na tri mesiace bude "ďalšou fázou likvidácia" strany.


Ubezpečil, že členovia strany majú napriek všetkému v úmysle zúčastniť sa vo voľbách. Úmysel kandidovať v parlamentných voľbách za Občiansku iniciatívu oznámil pred niekoľkými mesiacmi aj bývalý primátor mesta Jekaterinburg Jevgenij Rojzman.


Rozhlasová stanica Echo Moskvy uviedla, že podľa názoru rezortu justície Občianska iniciatíva nemá predsedu, pretože zvolenie Dmitrija Gudkova za predsedu strany bolo označené za protizákonné.


Rok 2020 patrí sestrám a pôrodným asistentkám
Rok 2020 sa bude niesť v znamení sestier a pôrodných asistentiek. Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová / SITA