Erdogan: Turecko zastaví porušovanie prímeria v Idlibe sýrskou vládou
14 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Turecko je odhodlané zastaviť prípady porušovania prímeria sýrskou vládou v severozápadnej sýrskej provincii Idlib, aby predišlo úteku 400.000 ľudí k tureckej hranici. V utorok to vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Erdogan to povedal v príhovore pred členmi svojej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v tureckom parlamente. Rusko a jeho spojenci v nedeľu 12. januára zastavili nálety v Idlibe, keďže začalo platiť prímerie dohodnuté s Tureckom.

Erdogan sa zaviazal, že odrazí pokusy Damasku o porušenie prímeria v Idlibe. Dodal, že Turecko je pripravené samo sa postaviť proti sýrskym vládnym silám.

Sýrsky režim podľa Erdogana bráni politickému procesu a musí sa zdržať krokov vedúcich ku krviprelievaniu. "Ak bude treba, sme pripravení rázne zasiahnuť proti pokusom režimu porušovať prímerie v Idlibe," zdôraznil v prejave odvysielanom televíznou stanicou NTV, na ktorú sa odvolala ruská tlačová agentúra TASS.

Prímerie v Idlibe sa do veľkej miery dodržiava, oznámil v utorok turecký minister národnej obrany Hulusi Akar. Doplnil, že Ankara je za skoré dosiahnutie mieru, za stabilizovanie situácie a zastavenie krviprelievania.

Turecké ministerstvo národnej obrany 10. januára oznámilo, že Ankara a Moskva dosiahli dohodu o prímerí v zóne deeskalácie v provincii Idlib na severe Sýrie a začne platiť od 12. januára.

Idlib je jedinou oblasťou v Sýrii, ktorá je stále pod kontrolou povstaleckých bojovníkov a džihádistov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V roku 2017 tam bola zriadená severná zóna deeskalácie a premiestnili sa do nej džihádisti z iných častí Sýrie, ktorí odmietali položiť zbrane. Turecká armáda má v provincii Idlib 12 pozorovateľských stanovíšť.

Izraelské informácie pomohli americkým atentátom na Soleimaniho
Vedúci predstaviteľ Yisrael politickej strany Beytenu Avigdor Liberman uviedol, že správa je založená na izraelských zdrojoch, čo bol zlý úsudok. Izraelská spravodajská služba bola nápomocná pri úspešnom zavraždení veliteľa ozbrojených síl... Čítať ďalej
14 | 01 | 2020 | Dominik Simon