Teherán zadržal na krátko britského veľvyslanca v Teheráne
12 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Britský veľvyslanec v Teheráne Rob Macaire, ktorého v sobotu iránske orgány nakrátko zadržali, odmieta, že by sa bol býval zúčastnil na demonštrácii usporiadanej na počesť 176 ľudí, ktorí zahynuli pri zostrelení ukrajinského lietadla iránskou armádou. Informuje o tom agentúra AFP.

"Môžem potvrdiť, že som nebol na žiadnej demonštrácii! Šiel som len na akciu, ktorá bola oznámená ako vigília za obete tragédie (lietadla linky) #PS752," uviedol Macaine na Twitteri s tým, že bol zadržaný približne na pol hodiny.

Macainovo krátke zadržanie potvrdilo v sobotu aj britské ministerstvo zahraničných vecí a nazvalo ho "jednoznačným porušením medzinárodného práva", píše agentúra Reuters.

"Zatknutie nášho veľvyslanca v Teheráne bez akejkoľvek príčiny je flagrantným porušením medzinárodného práva," uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Iránska tlačová agentúra Tasním predtým oznámila, že diplomat bol zadržaný na niekoľko hodín pred teheránskou polytechnickou univerzitou za to, že nabádal na protivládne protesty.

Iránska polícia v sobotu rozohnala dav študentov, ktorí sa zišli v Teheráne, aby si pred univerzitou uctili pamiatku ľudí, ktorí zahynuli v stredu pri páde omylom zostreleného ukrajinského dopravného lietadla.

USA sa vyhrážajú Iraku, že im zmrazia účty ak im vyhodia vojakov.
Trumpova adinistratíva tento týždeň varovala Irak, že podľa irackých predstaviteľov môže Bagdad vykopnúť americké sily po americkom vzdušnom útoku, ktorý zabil najvyššieho iránskeho generála. Informuje wallstreet journal . Čítať ďalej
12 | 01 | 2020 | Dominik SImon