Nominanti Progresívneho Slovenska obchodujú s ľuďmi okolo SNS. Dostali od nich miliónovu zákazku
12 | 01 | 2020 I Peter Bachan

Špina, zápach a najnovšie aj rastúce huby. Toto všetko musia znášať Bratislavčania, ktorí využívajú mestskú hromadnú dopravu.


Na nečistotu v autobusoch sa cestujúci sťažujú dlhodobo. Podľa prieskumu, ktorý už dávnejšie uskutočnila spoločnosť Synovate, ľuďom v mestskej hromadnej doprave najviac prekáža práve spomínaná špina a zápach. Najnovšie sa jednému z cestujúcich podarilo pod sedadlami v MHD zachytiť rastúce huby.

Za čistotu v hromadnej doprave zodpovedá mestský Dopravný podnik Bratislava. Ten za upratovanie platí nemalé peniaze súkromnej firme Cata Real, s.r.o., ktorá sa na plagátoch po meste chváli najčistejšou MHD v Bratislave.

Zmluvu s čistiacou a upratovacou spoločnosťou so sídlom v Dolnom Kubíne na sumu 1,7 miliónov eur podpísal ešte v roku 2012 Milan Ftáčnik, ktorý v tom čase hájil farby Smeru-SD. Majiteľ aj konateľ firmy Ivan Tittel pritom kandidoval v roku 2010 za Smer-SD. Ide o brata poslanca SNS Dušana Tittela.

Služby Cata Real sa rozhodol využívať aj Ivo Nesrovnal, ktorý im predĺžil zmluvu na ďalšie roky. Rámcová zmluva bola podpísaná na sumu 3,5 milióna eur. Platnosť zmluvy vypršala a nový primátor Matúš Vallo dostal príležitosť nájsť nového dodávateľa na upratovanie MHD, aby zlepšil cestovanie pre ľudí. Napriek nespokojnosti cestujúcich s čistotou v autobusoch a zvláštnym praktikám spoločnosti Cata Real, sa Dopravný podnik pod vedením Vallovho nominanta rozhodol ešte vlani opäť pre Tittelovu firmu. Za 12 mesiacov jej hlavné mesto zaplatí až 1,2 milióna eur.

Krátko po podpise rámcovej zmluvy sa v Bratislave objavili absurdné listy, v ktorých sa mala Cata Real vyhrážať podnikom a prevádzkam pokutami, ak ich zákazníci znečistia priestory vozidiel MHD.

Záujem upratovať pritom prejavili ďalšie dve firmy. Vallovci, ktorí sú nominatmi Progresívneho Slovenska, sa však rozhodli opäť pre firmu spájanú s poslancom SNS. Progresívci pritom SNS verejne kritizujú. Obchodovať s jej ľuďmi im ale neprekáža.

Danko predloží rôzne varianty uznesenia ku konfliktu USA a Iránu
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) predloží na parlamentnej schôdzi tri rôzne varianty uznesenia v reakcii na zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního americkými silami. Predseda koalície PS-Spolu Michal Truban označil jeho konanie... Čítať ďalej
12 | 01 | 2020 | TASR