Dlhšie ako dvojminútové telefonovanie mobilom škodí zdraviu
12 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Aby boli hovory mobilom čo najbezpečnejšie, nemal by jeden trvať viac než dve minúty. A medzi dvoma hovormi by ste mali urobiť aspoň štvrť hodinovú prestávku. Uviedol Moskovský komsomolec.


Toto odporúčanie predložili verejnosti odborníci z ruského Úradu na ochranu spotrebiteľa Rospotrebnadzor.


Experti tiež odporúčajú. Aby ste počas hovoru držali telefón čo najďalej od ucha. Aby ste ho držali zdola a vo zvislej polohe. Zároveň odporúčajú prikladať si reproduktor telefónu k uchu až potom, čo volaný na druhej strane odpovie na výzvu k hovoru. Toto odporúčanie vysvetľujú tým, že žiarenie je najúčinnejšie 10 až 20 sekúnd po spustení žiadosti na spojenie s volaným. Odporúčajú tiež počas telefonovania zložiť  si z hlavy okuliare s kovovými rámami. Môžu zvýšiť nepriaznivý účinok elektromagnetického poľa.


Ak je to možné, odborníci celkovo odporučili čo najviac sa vyhnúť hovorom mobilom. Náhradou môže byť komunikácia prostredníctvom správ. Zároveň tiež neodporúčajú neustále pozerať na telefón a hrať na ňom hry. Pretože taká záľuba je spojená s nadmerným zaťažením zraku.


ZDRAVIE: Slnečné žiarenie pôsobí na zdravie blahodarne, má však aj riziká
Letné horúčavy prinášajú so sebou podľa odborníkov okrem zábavy a oddychu aj nástrahy, medzi ktoré patrí napríklad nadmerné vystavenie detí ultrafialovému žiareniu. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | TASR