Pellegrini by privítal, keby sa Slováci zo Spojeného kráľovstva vrátili domov, podľa neho by sa im tu žilo lepšie
11 | 01 | 2020 I SITA

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) by privítal, keby sa Slováci zo Spojeného kráľovstva vrátili domov. Úroveň a kvalita života na Slovenku sa podľa neho postupne zlepšujú a je presvedčený, že by im tu bolo lepšie. Premiér tak reagoval na situáciu v súvislosti s odchodom Spojeného kráľovstva z EÚ v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.


"Máme najnižšiu nezamestnanosť, je dostatok voľných pracovných miest a oproti iným krajinám rýchlym tempom rastú aj naše priemerné zárobky. Takisto sú tu pre založenie rodiny oveľa lepšie podmienky," myslí si. Uznáva však, že stále je nedôvera občanov v súdnictvo, zároveň ale verí, že dôveryhodnosť v súdnu moc a spravodlivosť bude v nasledujúcich rokoch stúpať. Podotkol, že pod vedením ministerky vnútra Denisy Sakovej a policajného prezidenta Milana Lučanského sa dnes nezatvárajú oči pred ničím pri akomkoľvek vyšetrovaní a nikto nie je chránená osoba.

Pellegirni v relácii pripomenul, že Slovenská republika od začiatku proces odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ sledovala a bola pripravená na všetky varianty. Uviedol, že v prípade našich občanov, ktorí tam budú ďalej žiť, pracovať a študovať bude všetko ošetrené v zmluvách a občania budú informovaní, ako postupovať. Okrem toho, brexit bude mať pre Slovensko aj ekonomický rozmer. "Bude prioritou vyjednať dobrú obchodnú dohodu, tak aby neplatili žiadne clá, obmedzenia, tarify a slovenské výrobky mohli byť bez problémov dodávané na britský trh," priblížil predseda vlády.

V prípade napätia na Blízkom východe, premiér potvrdil, že siedmi vojaci sú v bezpečí mimo územia Iraku - v Kuvajte a spolu s kolegami s iných armád čakajú na pokyny v rámci jednotného velenia. "Slovensko sa musí správať zodpovedne ako partner," konštatoval. Ako prízvukoval, pre neho je dôležité, že Slovensko si zachovalo svoju tvár na medzinárodnom poli.

Dodal, že s predsedom parlamentu Andrejom Dankom sa zhodujú v tom, že bezpečnosť občanov SR a vojakov je na prvom mieste, ale ich rozdeľuje spôsob komunikácie, ako aj chápanie zbytočne silných emotívnych vyhlásení. Na otázku, ak by bol po voľbách poverený zostavovaním vlády, či vidí v prípade prekročenia päťpercentnej hranice Danka medzi prvými lídrami, s ktorým by si sadol za stôl, premiér reagoval, že Smer-SD nevylučuje žiadnu stranu okrem Ľudovej strany Naše Slovensko.

Pellegrini takisto podotkol, že dnes si iracká vláda neželá prítomnosť našich vojakov a tak tam naši vojaci nemajú či robiť. "Na situáciu sme reagovali rozvážne a vláda prijala opatrenia aké mala. Medzinárodnú pozíciu máme jednotnú s ostatnými krajinami EÚ a medzinárodných organizácií a týmto je to pre Slovensko nateraz vyriešené, lebo sme na spravodlivej strane," prízvukoval. V diskusnej relácii tiež odsúdil zostrelenie lietadla v Teheráne, ktoré iránska protiraketová obrana zostrelila omylom.

V relácii premiér vyjadril aj obavy, že príde k ekonomickej migrácii nielen z krajín Afriky, ale aj vážnej humanitárnej, ktorá môže vzniknúť ak sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rozhodne poslať pár miliónov migrantov nie smerom na Sýriu domov, ale smerom do Európy. "Vtedy budeme mať vážny problém. Chcem, aby občania mali jasný odkaz, že vláda je aj tentokrát pripravená ich obrániť pred migrantmi," ozrejmil.