ISIS považuje americkú vraždu iránskeho generála Soleimaniho za „božský zásah“, ktorý im pomôže znova povstať
11 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Teroristi islamského štátu sa radovali zo smrti iránskeho generála Qassema Soleimaniho pod réžiou svojich amerických „spojencov“, podľa týždenníka, ktorý je členom skupiny, ktorá kedysi ovládala väčšinu Sýrie a Iraku. Informuje portál RT


Soleimani bol 3. januára zabitý útokom amerického dronu, ked' prechádzal okolo medzinárodného letiska v Iraku v Bagdade. Ako odvetu Irán v utorok odštartoval v Iraku útok obmedzený na americké základne s balistickými raketami, ktorý nespôsobili žiadne straty na životoch, ale preukázal schopnosť zasiahnuť americké aktíva podľa vlastného uváženia.

Týždenník Islamský štát (IS, predtým ISIS / ISIL), Al-Naba, zobrazoval Soleimaniho smrť ako Boží čin na podporu svojej veci a moslimov všeobecne.



Redakcia v novinách džihádu dbala na to, aby USA nepripisovala zásluhu alebo ani nespomenula meno Soleimani. Vyjadrilo slávu v historickej analógii s odkazom na „rímsko-perzské vojny“, ktoré umožnili ranným moslimom prekročiť Perziu - dnešný Irán - a časti východnej Rímskej ríše, tiež známe ako Byzancia.

Podľa novinárky BBC Miny Al-Lamiovej sa v správe uvádza aj informácia o pozastavení operácií USA a jej spojencov proti IS ako o príležitosti na oživenie skupiny.



Hoci Islamský štát (IS) nebol úplne zničený, nekontroloval už celé mesiace žiadne územie. Soleimanskí bojovníci boli medzi tými, ktorí odvrátili príliv proti IS spolu so sýrskou armádou a ruskými expedičnými silami v Sýrii, zatiaľ čo iracká armáda podporovaná USA a kurdské milície postupovali zo severnej Sýrie a Iraku.

Spojené štáty, ktoré sa odvolávajú na možnosť, že sa IS môžu znova objaviť, odmietajú sa stiahnuť z Iraku, bez ohľadu na svojich „partnerov“ vo vláde v Bagdade. Irackí zákonodarcovia schválili nezáväzné uznesenie požadujúce stiahnutie USA krátko po Soleimaniovom zabití, ale ministerstvo zahraničných vecí v piatok vyhlásilo, že sa nič také nedeje.

USA a niekoľko jej spojencov NATO dočasne pozastavili svoje výcvikové operácie irackých bezpečnostných síl, keďže sa pripravovali na iránske represie. Niektorí spojenci dokonca stiahli svoj personál z Iraku do susedného Kuvajtu. Prezident USA Donald Trump však vyzval na rozšírenie úlohy NATO v Iraku.