Európska únia sa musí v Iraku viac angažovať, myslí si Lajčák
11 | 01 | 2020 I SITA

Európska únia sa musí v Iraku viac angažovať. Konštatoval to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Po mimoriadnom zasadnutí Rady Európskej únie (EÚ) pre zahraničné veci, ktoré sa uskutočnilo v piatok v Bruseli podotkol, že s partnermi sa zhodli na nutnosti deeskalácie situácie. Zasadnutie bolo zvolané v reakcii na vývoj v Iraku a v regióne. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu diplomacie.


Očakávaným výstupom rady je jasný signál jednoty EÚ k potrebe upokojenia situácie v regióne a potrebe stabilizácie Iraku s využitím všetkých dostupných nástrojov Únie. "Zhodli sme sa na potrebe zvýšeného angažovania sa EÚ v Iraku a v regióne. Rovnako sme prízvukovali, že je potrebné zachovanie fungovania koalície proti ISIS,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Stretnutia sa zúčastnil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý vyzval najmä na dosiahnutie transatlantickej jednoty. Šéfovia diplomacií EÚ dali zároveň silný mandát vysokému predstaviteľovi EÚ Josepovi Borrellovi, aby vycestoval do regiónu a rokoval so všetkými relevantnými aktérmi. V diskusii zazneli aj apely na dôležitosť zachovania jadrovej dohody JCPOA (Spoločný komplexný akčný plán).

Témou zasadnutia bol aj aktuálny vývoj v Líbyi. "Najurgentnejšie je dosiahnuť zastavenie bojov, aby sa mohol začať politický proces,“ zdôraznil Lajčák. Ako ďalej uviedol, diskusia sa venovala aj tomu, ako môže EÚ pomôcť pri deeskalácii súčasnej napätej situácie a najmä pri naštartovaní mierového procesu pod vedením Organizácie Spojených národov (OSN) a osobitného predstaviteľa Generálneho tajomníka OSN Ghassana Salamého. Ministri vyjadrili podporu Berlínskej konferencii, ktorá má za cieľ dostať za rokovací stôl všetkých relevantných aktérov a sa zhodli, že EÚ musí byť v Líbyi podstatne aktívnejšia.