Vrtuľníková záchranná zdravotná služba vlani zaznamenala nárast záchranárskych letov
09 | 01 | 2020 I SITA

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba (VZZS) spoločnosti Air-Transport Europe (ATE) vlani zaznamenala nárast záchranárskych letov. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa spoločnosti ATE Zuzana Hopjaková. Okrem toho, že si ATE v septembri obhájila svoju pozíciu vo všetkých siedmich strediskách VZZS na Slovensku, stala sa prevádzkovateľom vrtuľníkov leteckej záchrannej služby pre základňu v Záchrannej zdravotnej službe Olomouckého kraja a Záchrannej zdravotnej službe Moravskosliezskeho kraja.


Pokračuje tak v Olomouci, kde leteckú záchrannú službu vykonáva od roku 2017 a zároveň získala stredisko v Ostrave, v ktorom by mala začať lietať od 1. januára 2021. "Veríme, že v oboch strediskách uplatníme naše dlhoročné skúsenosti s prevádzkovaním leteckej záchrannej služby na Slovensku, kde už takmer tri dekády zabezpečujeme nonstop prevádzku na strediskách VZZS. Zároveň veríme, že v novo získanom stredisku LZS Ostrava vytvoríme také zázemie, ktoré bude spĺňať všetky profesionálne aj osobné očakávania ľudí v záchranárskom tíme," uviedol generálny riaditeľ ATE Milan Hoholík.

V roku 2019 vzlietli záchranárske vrtuľníky a lietadlá spoločnosti ATE na pomoc pacientom spolu 2 822-krát. Celkovo tak piloti ATE strávili vo vzduchu viac ako 2 810 hodín. Posádky záchranárskych vrtuľníkov zo siedmich stredísk na Slovensku pomohli celkovo 2 147 ľuďom, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2018 nárast o 11 %. Najvyťaženejšie stredisko spomedzi všetkých siedmich základní na Slovensku bolo stredisko v Banskej Bystrici, ktoré zachraňovalo a pomáhalo 352-krát.

Tesne za ním nasledovalo stredisko Košice so svojimi 349 zásahmi a do tretice to boli strediská Žilina a Nitra, ktoré mali zhodne po 331 záchranných akcií. Priamo do terénu leteli záchranári 862-krát, najčastejšie pomáhali zraneným pri dopravných nehodách, vrátane cyklistov, pri lesných úrazoch a turistom vo vysokohorskom prostredí. Spolu 182-krát vysadili v roku 2019 operátori lekárov z paluby vrtuľníka pomocou navijaka priamo k zraneným, aby ich z miesta mohli evakuovať a previezť do príslušného zdravotníckeho zariadenia.

Čo sa týka národnosti, po domácich najčastejšie leteli záchranárske tímy na pomoc českým pacientom, nasledovali poľskí a napokon to boli nemeckí pacienti. V rámci medzinemocničných, tzv. sekundárnych prevozov z oblastných nemocníc do vyššie špecializovaných zdravotníckych zariadení previezli posádky spolu 1 355 pacientov, z toho najvyšší počet tvorili už tradične pacienti s diagnózami akútny infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda.

Prúdové lietadlo spoločnosti ATE v medicínskej úprave najčastejšie prepravovalo detských pacientov. Najväčšiu časť tvorili pacienti v rámci plánovanej transplantácie pečene a následné pravidelné kontrolné vyšetrenia po absolvovaní transplantácie v špecializovanom zdravotníckom zariadení v nemeckom Essene. Posádky previezli v roku 2019 prúdovým lietadlom spolu 70 pacientov.