„Nelogické fámy“: Irán reaguje na americké správy, že ukrajinské lietadlo bolo zasiahnuté iránskou raketou
09 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Iránske úrady pre civilné letectvo odmietli americké správy, ktoré tvrdia, že ukrajinské lietadlo bolo zostrelené iránskou raketou. Teherán označil tieto správy za „vedecky nemožné“ a nazval ich „nelogickými fámami“. Informuje o tom spravodajská agentúra Reuters.


„Z vedeckého hľadiska nie je možné, aby raketa zasiahla ukrajinské lietadlo, a takéto fámy sú nelogické,“ uviedol vo štvrtok Ali Abedzadeh, vedúci iránskeho úradu pre civilné letectvo.

Americké médiá citovali anonymných amerických predstaviteľov, že lietadlo Boeing 737 bolo „veľmi pravdepodobne zasiahnuté iránskou raketou“. Lietadlo Boeing 737 ukrajinskej medzinárodnej leteckej spoločnosti havarovalo v priebehu niekoľkých minút po odlete z Teheránu, čo je niekoľko hodín po tom, čo zbor islamskej revolučnej gardy vystrelil na dve základne v Iraku, ktoré používajú americké jednotky.

Dokonca aj americký prezident Donald Trump vo štvrtok vo svojom vystúpení špekuloval o raketovom útoku, ale neobvinil iránsku armádu, len vyhlásil, že „niekto mohol urobiť chybu“.

"Na mieste dopadu lietadla sa nenašli žiadne časti rakety," uviedol inšpektor civilného letectva Hassan Rezaeifar pre tlačovú agentúru IRNA.

Agentúra Reuters vo štvrtok informovala, že tajné služby v Spojených štátoch, Kanade a nemenovanej európskej krajine naznačujú, že príčinou leteckej katastrofy bola technická porucha — údajne existujú dôkazy o prehriatí motora.

Pri havárií zahynulo 176 ľudí, vrátane 82 Iráncov, 63 Kanaďanov a 11 Ukrajincov.

Trump potvrdil ďalšie sankcie voči Iránu a vyzýva NATO na väčšiu prítomnosť na Blízkom východe
Americký rezident Donald Trump oznámil nové sankcie voči Iránu, a to len deň potom, čo Islamská republika vystrelila rakety na dve základne v Iraku, ktoré používajú americké jednotky. Trump tiež vyzval na väčšiu prítomnosť NATO na Blízkom východe.... Čítať ďalej
09 | 01 | 2020 | Marek Molnár