Astronautka z NASA zdieľa dychberúci záber prvého meteorického roju v roku 2020 (FOTO)
07 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Astronautka z paluby Medzinárodnej vesmírnej stanice mala minulý víkend úchvatný pohľad na padajúce hviezdy, ktoré osvetľovali oblohu nad severnou pologuľou. Informuje o tom spravodajský portál CNN.


Astronautka Christina Kochová zverejnila nádherný záber prvého meteorického roju (Kvadrantídy) v roku 2020. Fotografiu zverejnila vo svojom najnovšom príspevku na Twtteri, v ktorom tiež hovorí, že padajúce hviezdy možno pozorovať aj z vesmíru.



Úchvatný obrázok ukazuje jasné svetlo niekoľkých meteorov žiariacich až do atmosféry. Zachytené boli aj zelené pruhy polárnej žiary.

Kvadrantídy sú známe svojimi jasnými ohnivými meteormi - podľa agentúry NASA sú to väčšie explózie svetla a farieb, ktoré môžu trvať dlhšie ako priemerný meteorický roj.

„Kvadrantidy, ktoré vrcholia každý rok začiatkom januára, sa považujú za jeden z najúžasnejších každoročných meteorických rojov,“ informuje NASA na svojej webovej stránke.

Obrázok je posledným z mnohých fascinujúcich fotografií a videí, ktoré Kochová zdieľala na sociálnych sieťach.



VIDEO: Pri úchvatnom nebeskom divadle sa stretla polárna žiara s padajúcou hviezdou
Obyvatelia ruského mesta Murmansk v sobotu pozorovali neobyčajnú polárnu žiaru, ktorá bola sprevádzaná zriedkavou padajúcou hviezdou. Našťastie bolo toto nebeské divadlo zaznamenané na videu, aby sa mohol pokochať celý svet. Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | Marek Molnár