Spojené kráľovstvo nalieha na Bagdad, aby umožnil ich vojakom pokračovať v „dôležitej práci“
06 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Vláda Spojeného kráľovstva vyjadrila nesúhlas s irackým uznesením požadujúcim vyhostenie zahraničných vojakov, pričom to argumentovala tým, že britskí vojaci zohrávajú v krajine zásadnú bezpečnostnú úlohu.


Vyhostenie zahraničných vojenských síl by zabránilo koalícii vedenej USA v pokračovaní „životne dôležitej práce“ v boji proti islamskému štátu (IS, predtým ISIS) v Iraku, argumentoval hovorca vlády Spojeného kráľovstva.

Iracký parlament schválil tento návrh v nedeľu po vražde Gásema Solejmániho, veliteľa iránskych elitných síl Kuds v Bagdade. Uznesenie je nezáväzné a zatiaľ nebolo prijaté ako oficiálny zákon.

V súčasnosti má Spojeného kráľovstvo v Iraku približne 400 vojakov.

Londýn obhajoval rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa použiť bezpilotný dron na zabitie Solejmániho.

Minister zahraničia Dominic Raab údajne povedal irackému premiérovi Adelovi Abdulovi Mahdimu, že iránsky generál je „regionálnou hrozbou“, a uviedol, že Spojené štáty majú „právo na sebaobranu“ .

Trump uviedol, že americké jednotky neopustia Irak, kým Bagdad nevykompenzuje USA vojenské základne, ktoré postavili od začiatku invázie v roku 2003. Trump sa tiež zaviazal sa uvaliť ochromujúce sankcie na Irak, v prípade, že bude americká armáda nútená odísť za nepriateľských podmienok.

„SMRŤ AMERIKE“: Iránski zákonodarcovia na zasadnutí skandovali protiamerický slogan (VIDEO)
Rozhorčení iránski poslanci sa stretli na pódiu v parlamente a skandovali slogan „smrť Amerike“. Zasadnutie sa uskutočnilo uprostred národného smútku, kvôli vražde iránskeho elitného veliteľa ozbrojených síl Kuds - Gásema... Čítať ďalej
05 | 01 | 2020 | Marek Molnár