Kiska chce zostavovať vládu, kreslo ministra mu nestačí
04 | 01 | 2020 I Gabriel Matta

Kiska Trubanovi z PS odkázal, že vláda nie je trafika pre lídrov strán.


Andrej Kiska však sám hovorí, že v prípadnej novej vláde bude jedine premiérom. Píše o tom denník SME.

Kiska sa vyjadril, že ak by sa opozičným stranám podarilo po februárových voľbách zostaviť koalíciu a jeho strana Za ľudí by z nich nebola najsilnejšia, o ministerské kreslo nemá záujem.

Líder PS Michal Truban koncom decembra pre SME povedal, že na neformálnej debate opozičných lídrov prišiel s návrhom, aby všetci išli v prípade úspechu do vlády. Bola by tak podľa neho stabilnejšia. "Keď ľudia reálne pracujú, chytia sa lopaty a nehovoria do toho len tak zboku, zafunguje vzájomná zodpovednosť a robí sa oveľa súdržnejšie," dôvodil Truban.

Posťažoval sa, že jediný z predsedov, ktorému sa nápad nepozdával, bol Kiska.

"Michal Truban musí pochopiť, že vláda nesmie byť trafikou pre predsedov strán, nesmie to byť debatný krúžok, musia tam sedieť skutoční odborníci. Nikto nesmie sedieť vo vláde za odmenu, tak ako to robí Smer," odkázal Trubanovi Kiska.

Slovensko nemá skúsenosť s tým, že by bývalý prezident založil stranu, uspel vo voľbách a potom zastával niektorú nižšiu ústavnú funkciu. Je pochopiteľné, že Kiska má záujem len o funkciu predsedu vlády, myslí si politológ Grigorij Mesežnikov. "Z formálno-právneho hľadiska bývalému prezidentovi nič nebráni, aby zastával inú ústavnú funkciu, ale myslím si, že pod funkciu predsedu vlády by nemal ísť," cituje denník SME.

Vzťahy v koalícii pred voľbami sú ako manželstvo pred zánikom, zhodnotil A.Danko
04 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR