Netanyahu žiada imunitu pred stíhaním v prípadoch korupcie
02 | 01 | 2020 I Dominik Simon

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu oficiálne požiadal o parlamentnú imunitu pred trestným stíhaním vo viacerých prípadoch korupcie, ktoré sa na neho vzťahujú pred nadchádzajúcimi marcovými voľbami. Informuje portál RT.


Netanyahu v stredu večer predložil žiadosť rečníkovy parlamentu Yuli Edelsteinovi a zdôraznil, že nežiada „večnú imunitu“.

Skôr v prejave v Jeruzalemskom hoteli Orient Netanyahu objasnil svoj úmysel požiadať o imunitu, pričom uviedol, že bude iba „dočasný“ a bude trvať iba ďalšie obdobie parlamentného zasadnutia. "Nie je možné, aby sa niekto vyhýbal súdnemu konaniu," uviedol.

Premiér dodal, že nikdy nepropagoval ani neupravil žiadny zákon v snahe vyhnúť sa trvalému súdnemu procesu a že zákon o imunite existuje na „ochranu zvolených funkcionárov pred politickými súdnymi spormi“.

AKTUALIZOVANÉ: Generálny prokurátor Izraela obvinil Netanjahua z korupcie a podplácania
Generálny prokurátor obvinil predsedu vlády Benjamina Netanjahua z troch prípadov korupcie. Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | Marek Molnár


Netanyahu označil obvinenia z korupcie proti nemu ako politicky motivované a tlačené ľuďmi zo „skrytými motiváciami“. Povedal, že pre jeho oponentov a nepriateľov bolo „veľmi ťažké“ byť svedkami úspechov pod jeho vedením, vďaka ktorým sa stal Izrael ôsmou superveľmocou na svete. "

Netanyahu strávil zvyšok svojho prejavu zameraný na politických súperov vrátane vodcu modrej a bielej strany Bennyho Gantza. Netanyahu ani Gantz nemohli po voľbách v minulom roku vytvoriť vládu.

V utorok sudcovia izraelského najvyššieho súdu zamietli petíciu podanú akademikmi, bývalými predstaviteľmi obrany a inými verejnými činiteľmi, ktorí sa pokúšali zakázať Netanyahuove znovuzvolenie kvôli obvineniam z korupcie, ktoré boli proti nemu vznesené.

V troch prípadoch je obvinený z podplácania, podvodu a porušenia dôvery verejnosti.

Gantz v reakcii na Netanyahuov prejav v stredu večer uviedol, že zámer premiéra usilovať o imunitu naznačil, že je zjavne vinný, a dodal, že Izrael teraz čelí voľbe medzi „Netanyahuským kráľovstvom ... alebo Izraelským štátom“.

Izraelská armáda po raketovom útoku podnikla odvetu v palestínskom pásme Gazy
26 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR