Kiska riskuje, že príde o svoje prezidentské výhody
02 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Exprezidentom zvoleným do parlamentu sa pozastavia výhody. V januári nadobudla účinnosť novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.


Bývalí prezidenti, ktorí by sa po skončení mandátu stali poslancami Národnej rady (NR) SR, či nastúpili do inej ústavnej funkcie, prídu dočasne o svoje výhody, na ktoré majú nárok po odchode z Prezidentského paláca.

Legislatíva reflektuje na možnú situáciu, v ktorej by sa bývalý prezident stal napríklad poslancom NR SR, členom vlády, sudcom Ústavného súdu SR, predsedom Súdnej rady SR, sudcom, predsedom alebo podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR či generálnym prokurátorom.

Nová legislatíva hovorí, že pokiaľ bývalý prezident začne vykonávať inú funkciu ústavného činiteľa, bude mu počas tohto obdobia pozastavené vyplácanie platu a nebude mu poskytovaná ochrana náležiaca prezidentovi. Prezidentovi po skončení sa výkonu jeho funkcie patrí doživotne plat vo výške platu poslanca NR SR. Patrí mu tiež ochrana podľa rozsahu určeného Úradom pre ochranu ústavných činiteľov.

Legislatíva po novom precizuje, že výkon a výhody spojené s aktuálnou ústavnou funkciou (plat, funkčné príplatky, paušálne náhrady a náhrady ďalších výdavkov) majú mať prednosť pred výhodami plynúcimi z postavenia prezidenta po skončení sa výkonu jeho funkcie. Tieto dve veci nie je možné spájať.

Novú vládu budú tvoriť minimálne štyri politické strany, tvrdí sociológ
Na zostavenie vlády budú potrebné minimálne štyri politické subjekty bez ohľadu na to, či ju bude zostavovať Smer-SD alebo opozícia. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA