Propagandu proti Rusku robí i OSN (Alexander Mezjaev)
01 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Alexandra Mezjaeva (Fond strategickej kultúry)


Na príklade jedného zasadania Bezpečnostnej rady OSN možno charakterizovať dianie celého minulého roka a odhadnúť chod organizácie v roku 2020.


Dňa 20. decembra sa uskutočnilo zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie spojených národov (OSN) ohľadom situácie v Sýrii. Formálne nie je situácia v tejto krajine stanovená ako samostatný bod rokovaní. Diskusia o situácii v Sýrii sa oficiálne súhrne nazýva „situácia na Blízkom východe“.


Bezpečnostná rada zvážila dva návrhy rezolúcií o riešení problémov v Sýrii. Žiaden z nich nebol prijatý. Prvý návrh predložili Belgicko, Nemecko a Kuvajt. Rusko a Čína ho zablokovali. Ruská federácia predložila druhý návrh, ale ani ona nezískala dostatočný počet hlasov. Aká teda bola skutočná situácia.




Návrh pre Sýriu predložený Belgickom, Nemeckom a Kuvajtom

Aké sú dôvody, prečo Rusko a Čína hlasovali proti západnému návrhu? Uviedol ich ruský zástupca Vasilij Nebenzia. Povedal, že bude hlasovať proti návrhu z dôvodu, že predložený text neodráža skutočnú situáciu v Sýrii.


Návrh západného uznesenia bol založený na predpoklade, že sýrska vláda údajne nebola schopná zabezpečiť distribúciu humanitárnej pomoci. Zdá sa, že táto „jemnosť“ návrhu bola hlavným cieľom západnej taktiky. Mala zabezpečiť prienik rôznych naoko humanitárnych organizácií do Sýrie. Napríklad organizácia Al-Nusra, ktorá je v Rusku považovaná za teroristickú, funguje vďaka „humanitárnej pomoci“ prichádzajúcej cez Turecko.


Sýria plánuje žalovať USA za „kradnutie“ jej ropy
Sýrska vláda uvažuje, že bude na medzinárodnom súde žalovať Spojené štáty za „kradnutie“ sýrskej ropy, prehlásila poradkyňa sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár

Zároveň vyvoláva otázky veľmi zvláštny prístup funkcionárov OSN, ktorí predkladajú svoje početné správy o situácii v Sýrii. Informácie o ostreľovaní oblastí ozbrojencami akosi v ich správach chýbajú. V Sýrii sa pritom len v októbri 2019 uskutočnilo približne šesťsto útokov. V novembri boli bombardované obytné oblasti mesta Aleppo takmer 200 krát. V prvej polovici decembra 140 krát. Súčasťou útokov sú dokonca raketové systémy a mínomety.


Návrh Západu nezohľadnil ani pozíciu sýrskej vlády. Tá požadovala, aby tieto útoky brala Bezpečnostná rada do úvahy.


Je potrebné poznamenať, že proti západnému návrhu hlasovali iba Rusko a Čína. Všetky ostatné členské štáty Bezpečnostnej rady podporili západný návrh. Nikto sa nezdržal hlasovania.


Po zamietnutí návrhu Západu predložila svoj variant i Ruská federácia. Ruský návrh obsahoval niekoľko dôležitých ustanovení.




Ruský návrh pre Sýriu

Po prvé, potvrdzoval suverenitu, nezávislosť, jednotu a územnú celistvosť Sýrie.


Po druhé, vyzval všetky zúčastnené strany, aby zabezpečili „udržateľnú a efektívnejšiu“ humanitárnu pomoc v Sýrii.


Po tretie, predlžoval trvanie rozhodnutí obsiahnutých v odsekoch 2 a 3 rezolúcie Bezpečnostnej rady 2165 z roku 2014 o ďalších šesť mesiacov. Teda do 10. júla 2020. Hraničné priechody Al-Yaarubiyah a Ar-Ramtha boli z tohto režimu vylúčené. Dôvod tejto výnimky vysvetlilo Rusko už skôr. Jordánsky hraničný priechod Ar-Ramtha sa nepoužíva od júla 2018. Rusko nepovažuje tento hraničný priechod za nevyhnutne potrebný. Situácia na juhozápade Sýrie sa po prímerí, ku ktorému došlo aj za pomoci Ruska, výrazne zmenila.


Po štvrté, ruský návrh vyžadoval, aby všetky strany umožnili „bezpečný, nerušený a stabilný prístup“ k humanitárnym konvojom.


Návrh obsahoval aj ustanovenie, podľa ktorého by Bezpečnostná rada súhlasila, že „v prípade nedodržania tohto uznesenia prijme „príslušné opatrenia podľa Charty OSN“.


Výsledok hlasovania bol nasledujúci: päť štátov hlasovalo za ruský návrh, šesť proti a štyria členovia Bezpečnostnej rady sa zdržali hlasovania.


Sýria musí byť bez cudzej vojenskej prítomnosti. Rusko by tiež malo odísť, ak Damašek už nepotrebuje pomoc, prehlásil Putin
Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina musí byť obnovená územná celistvosť Sýrie a všetky zahraničné sily by sa mali stiahnuť, vrátane Ruska, ak sa Damašek rozhodne, že už nepotrebuje pomoc Moskvy. Čítať ďalej
12 | 10 | 2019 | Marek Molnár

Rusko podporila Čína a všetky tri štáty zastupujúce africký kontinent: Pobrežie Slonoviny, Rovníková Guinea a Južná Afrika. Zvyšní traja stáli členovia USA, Británia a Francúzsko spolu s Poľskom, Peru a Dominikánskou republikou boli proti ruskému návrhu. Traja formálni autori západného návrhu sa zdržali hlasovania. Teda Belgicko, Nemecko a Kuvajt. Pridala sa k nim aj Indonézia.


Pri analýze výsledkov hlasovania o oboch uzneseniach by sa mala venovať pozornosť skupine štátov, ktoré hlasovali za oba návrhy. Zástupca Juhoafrickej republiky vysvetlil dôvody svojho postoja tým, že hlasovanie za oba návrhy bolo „prejavom túžby“ pokračovať v poskytovaní humanitárnej pomoci. Nejasnosť takéhoto stanoviska však nemilosrdne posúdil zástupca Číny. Položil otázku: „Aká úprimná je vaša túžba, ak ste hlasovali proti ruskému návrhu?“ A hoci čínsky zástupca hovoril o tých, ktorí hlasovali proti, myslel tým aj tých, ktorí hlasovali za západný návrh. Pretože im musel byť známy zámer Ruska zablokovať západný návrh. Ruský zástupca Vasilij Nebenzia to vopred jasne oznámil.


Na príklade výsledkov zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN z 20. decembra je možné urobiť obraz o jej fungovaní počas roka 2019.


Situácia podobná vyššie opísanej z 20. decembra, nastala v Bezpečnostnej rade už trikrát. Rusko a Čína vtedy tiež spoločne zablokovali západné návrhy. Rusko vždy predložilo svoje návrhy. Neprešli ani vo februári a septembri 2019, keďže nedostali podporu zvyšných členov Bezpečnostnej rady. Takýto scenár sa v dvoch prípadoch týkal sýrskeho problému a v jednom prípade išlo o situáciu vo Venezuele.


Vo všetkých troch prípadoch bol zámer Ruska a Číny použiť veto dobre známy vopred. Za šesťdesiat rokov existencie OSN sa v takom prípade o návrhoch Bezpečnostnej rady spravidla nehlasovalo. V posledných rokoch sa však situácie podobné tým, ktorá sa stala 20. decembra, stali súčasťou kampane západnej propagandy proti Rusku. Skutočnosť, že ide o jasnú propagandistickú kampaň, potvrdzuje i zápis z hlasovania na oficiálnej internetovej stránke OSN. Vo všetkých troch prípadoch sa uvádza, že Rusko zablokovalo západné návrhy. A že ruské návrhy proste „neboli prijaté“. Hoci ich západní členovia Bezpečnostnej rady rovnako zablokovali.


Rusko a Sýria vyzývajú USA na rokovanie o evakuácii vysídleneckého tábora
Koordinačné strediská Ruska a Sýrie pre návrat utečencov vyzvali v piatok Spojené štáty na spoločné rokovanie, ktoré sa má týkať evakuácie juhosýrskeho tábora Rukbán, určeného pre osoby vysídlené v dôsledku vojny. Vo svojom vyhlásení poukázali na... Čítať ďalej
22 | 03 | 2019 | tasr