Most-Híd považuje novoročný prejav prezidentky za posolstvo nádeje. Podľa KDH dobre zhrnula aktuálny stav krajiny
01 | 01 | 2020 I SITA

Novoročný prejav prezidentky Zuzany Čaputovej je posolstvom nádeje a výzvou k zodpovednosti za spoločnú budúcnosť Slovenska. Pre agentúru SITA to v stanovisku uviedla hovorkyňa vládnej strany Most-Híd Klára Magdeme. Podľa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) prezidentka veľmi dobre zhrnula aktuálny stav krajiny. Koalícia strán Progresívne Slovensko/Spolu-občianska demokracia (PS/Spolu) dopĺňa, že vo svojom príhovore pomenovala to, čo mnohí na Slovensku cítia, a to že Slovensko dnes nie je fér.


„Novoročný prejav pani prezidentky sa nevymykal z jej doterajších prejavov doma i v zahraničí. Od chvíle, ako sa ujala svojho úradu, sme mohli byť svedkami toho, že prezidentka Čaputová hovorí jasne a adresne. Dokáže presne formulovať a podčiarknuť najpálčivejšie problémy krajiny. Dokáže v každom z nás vyvolať zodpovednosť za budúcnosť Slovenska, ktorú tvoríme a formulujeme spoločne. A to je v týchto týždňoch mimoriadne dôležité,“ uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Magdeme. Vládna strana považuje za sympatické, že sa prezidentka nesnaží o prehĺbenie napätia, nevyvoláva konflikt, neohovára, ale ponúka riešenie, respektíve nádej pre riešenie problémov, ktoré Slovensko v roku 2020 čakajú.

Podľa KDH Čaputová veľmi dobre zhrnula aktuálny stav našej krajiny. „Súhlasíme s tým, že čelíme veľkým problémom. Veľa vecí sa pokazilo. Sú to však chyby, ktoré sa dajú opraviť a veríme, že ich budeme postupne naprávať. Aj podľa kresťanských demokratov bude tento rok rokom príležitostí,“ uviedol hovorca hnutia Stano Župa. Doplnil, že Slovensko potrebuje zmenu, aby ľudia mohli opäť dôverovať inštitúciám, polícii, prokuratúre a tiež aby fungovalo zdravotníctvo a školstvo.

Podľa PS/Spolu Čaputová vo svojom novoročnom príhovore pomenovala to, čo mnohí na Slovensku cítia, že Slovensko dnes nie je fér. Hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková dodáva, že ľudia cítia, že sa nemyslí na každého rovnako a nie všetci majú rovnaký prístup k spravodlivosti, svojim právam či starostlivosti pre seba a svojich blízkych. V PS/Spolu to podľa Hudáčkovej vnímajú rovnako a s prezidentkou sa zhodujú aj na tom, že sa to dá zmeniť a že Slovensko má nádej.

Demokratická strana (DS) vníma prvý novoročný prejav Zuzany Čaputovej ako dôkaz toho, že občania na Slovensku si v prezidentských voľbách zvolili toho správneho človeka. „Prezidentka Čaputová pravdivo pomenovala problémy, ktorým naša spoločnosť čelí. Správne vytýčila hlavný cieľ na najbližšie roky, ktorým je návrat k právnemu štátu a obnovenie dôvery občanov k štátnym orgánom, ktoré majú dbať o zákonnosť a poriadok,“ konštatoval hovorca strany Róbert Buček. To všetko považujú v DS za správne odkazy a apely hlavy štátu na prelome rokov a pred kľúčovými parlamentnými voľbami.

Prezidentka SR v dnešnom prejave zhodnotila, že Slovensko má za sebou dôležitý rok odhaľovania reality, ktorá chvíľami vyrážala dych. Za najväčší dlh Novembra ‘89 považuje zabezpečenie poriadku a férovosti v reálnom živote. Napriek tomu vyzvala Slovákov, aby neprestali dôverovať inštitúciám. Rok 2020 bude podľa prezidentky rokom príležitostí, najmä v kontexte nadchádzajúcich parlamentných volieb.