Johnson sľubuje novú kapitolu pre krajinu, "desaťročie prosperity"
01 | 01 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Britský premiér Boris Johnson vo svojom novoročnom posolstve avizoval, že chce po sporoch okolo brexitu otvoriť novú kapitolu pre Spojené kráľovstvo.


Krajina 31. januára vystúpi z Európskej únie a bude sa môcť "slobodne vydať vlastným kurzom", citovala ho v stredu agentúra DPA.

"Keď sa lúčime s rokom 2019, rozlúčme sa aj s rozdelením, zlobou a neistotou, ktoré dominovali verejnému životu a tak dlho nás brzdili," vyhlásil Johnson. To podľa neho obnoví dôveru ľudí i podnikov a vyvolá príliv investícií.

Podľa televízie Sky News britský premiér v príhovore prisľúbil, že jeho vláda urobí z najbližšieho desaťročia "desaťročie prosperity a príležitosti".

Za svoju hlavnú prioritu po vystúpení z EÚ označil zdravotníctvo, pričom sľubuje aj väčšie výdavky na školstvo či znižovanie daní. V roku 2020 sa jeho vláda zameria okrem toho na podporu vedcov, budovanie lepšej infraštruktúry, kontrolu imigrácie, zvýšenie bezpečnosti v uliciach, čistejšie životné prostredie a posilňovanie jednoty krajiny.

Znova tiež zdôraznil, že chce byť "premiérom pre všetkých" vrátane tých, ktorí v nedávnych voľbách nehlasovali za jeho konzervatívcov alebo ktorí si želajú zotrvať v Európskej únii.

K brexitu malo podľa Johnsona dôjsť už skôr, no "stál nám v ceste parlament odhodlaný urobiť všetko možné, aby nám zabránil vystúpiť z EÚ". V decembrových predčasných voľbách však jeho Konzervatívna strana získala väčšinu v parlamente, čo jej umožní schváliť potrebnú legislatívu.

Kim Čong-un ohlásil koniec moratoria na jadrové zkúšky. KLDR hrozí novými zbraňami
Severokórejský vodca Kim Čong-un na rokovaní vládnucej strany vyhlásil, že KĽDR nemá dôvod predlžovať svoje moratórium na skúšky jadrových zbraní a rakiet dlhého doletu. Na porade vedenia vládnucej strany tiež ohlásil, že svetu čoskoro predvedie... Čítať ďalej
01 | 01 | 2020 | Dominik Simon