Čaputová á la Gustáv Husák (Rafael Rafaj)
01 | 01 | 2020 I Rafael Rafaj

autor je novinár, publicista, komunikačný poradca a mediálny analytik Inštitútu národnej politiky


Po úvodných slovách novoročného príhovoru prezidentky Zuzany Čaputovej som si myslel, že ide o prerod tejto osoby v nebývalej sebakritike jej blízkej názorovej a politickej skupiny. Žiaľ, išlo o omyl. Hlava štátu sa nevymkla z bežného koridoru, vrátane na oko kritizovanej manipulácie vo verejnej debate.


V preafektovanom prejave nájdeme posolstvá, ktoré sú zabalené do obalu. Toto maskovanie Čaputová skvelo zvláda. Pasáž o úctivosti k sebe pred voľbami, lebo tu budeme aj po voľbách, iste chytila za srdce nejednu naivnú dušičku, no mohla by sa chápať aj ako vyhrážka, čo ak...


Nezrovnalostí, ktoré sa síce dobre počúvali, bolo ako maku, vrátane pokusov určiť obete za páchateľov... Veď kto na Slovensku začal s názorovým nesúhlasom? Kto tu presadzuje jedine správny, mainstreamovský, pokrokový, progresívny, liberálny a povinne euroatlantický postoj? Kto sa hrá na vyšetrovateľa a obviňuje nielen spoluobčanov a alternatívne médiá z údajného šírenia konšpiračných teórií, extrémizmu, xenofóbie...? Kto tu neustále straší verejnosť s hybridnou vojnou a údajným ohrozením z Ruska? Ktorá názorová skupina zostavuje zoznamy nepohodlných ľudí, údajne ohrozujúcich demokraciu?; nebol to syn jej kolegyne z Progresívneho Slovenska (PS), ktorý tu chcel vystrieľať nepohodlných ľudí, ktorí nevolili práve Zuzanu Čaputovú?!


Preto sme sa z jej prejavu nedozvedeli, či ide o liberálno-progresívnu sebakritiku, alebo len o ďalšiu rafinovanú propagandu, kopírujúc terén negatívnych javov. Veď mainstreamové médiá už ľuďom dopovedia, koho si majú predstaviť ako „nepriateľa“ a toho „zlého“. Skúsení ľudia však vedia čítať aj medzi riadkami aj medzi rečami, pretože prezidentku už majú „prečítanú“.  Staršie ročníky, čo si pamätali Husákove novoročné prejavy museli doslova zmraziť jej slová o „očistnom procese“. Zatiaľ len v justícii... ale ktovie aké čistky budú po voľbách? Aj rok 1998 po nástupe novej garnitúry je varovný. Z tohto obdobia pochádzajú „čierne knihy“ a „akčné päťky“ v každom okrese, prepúšťanie Slovákov na južnom Slovensku aj deložovanie žurnalistov v Slovenskej televízii na 28.poschodí... Dúfajme, že história a politická hystéria sa nezopakujú.



Neférové nadbiehanie

Vrcholom propagandy v prejave bolo zakomponovanie volebného sloganu strany, v ktorej pred zvolením pôsobila ako podpredsedníčka. Čaputovej „férové prostredie“ kole oko pri volebnom slogane Progresívneho Slovenska „Za férové a hrdé Slovensko“! Pojem „férový“ má pritom mnoho pendantov – čestný, statočný, regulárny, charakterný, poctivý, čistý, rýdzi, počestný, bezúhonný... Zvláštne, prečo nesiahla po výstižnejších a spisovnejších, keď už sa hlava štátu odvolala aj na kultúrne dedičstvo? Hovorové až slangové slovo „férový“ nepatrí do oficiálneho slovníka, ktorý by mal prezident používať.


Nie, nejde o chytanie za slovíčka, ale o držanie sa podstaty, veď prejav určite prešiel aj jazykovou, aj diplomatickou kontrolou. Šéf PS Michal Truban spojenie „chcem férové Slovensko“ použil aj pri predstavení kandidátky. V závere príhovoru došlo neštandardne aj na druhý pojem v progresívnom slogane – „hrdosť“, ktorý zjavne liberáli odkopírovali od volebného sloganu SNS z roku 2016. Národniari sa pred štyrmi rokmi s hrdosťou prebili  až do parlamentu. Žeby sa história opakovala, či aj kopírovala?


Krízu dôvery v systém nevyliečia papagáje (Rafael Rafaj)
Slovensko sa podľa Zuzany Čaputovej musí zlepšiť vo viacerých oblastiach a liekom sú vraj nadchádzajúce parlamentné voľby. Prezidentka si zobrala na mušku „krízu dôvery“. Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | Rafael Rafaj

Póza chrobáka Truhlíka zrejme zaberá

V druhej časti prejavu Čaputová použila už svoju klišé pózu chrobáka Truhlíka, ktorý tiež ako ona všade bol, všetko pozná a všetko vymyslel. Čaputová je však lepší model, lebo na rozdiel od neho sa takmer s každým, kto reprezentuje nejaký problém, na ktorý, samozrejme, poukáže „rozprávala“ a automaticky ho aj „chápe“ a najmä mu „rozumie“,  prikyvujúc ako hlavou ako Havel. Zrazu máte pocit, že tí, čo volajú po novej zmene sa nevedia zbaviť starých strojených fráz, ktoré vyšli z nejakej americkej liberálnej príručky pre lídrov z Východnej Európy na konci 90.rokov minulého storočia.


Do zoznamu ukrivdených akurát pribudli nové ideologické fetiše a sexuálne menšiny pre svoju „inakosť“, ktorá je aj v prezidentskom paláci „in“. Až tak, že bráni oznámiť Rade Európy zamietavý postoj Slovenska k Istanbulskému dohovoru. A nakoniec si prišla na svoje aj spojená opozícia, ktorej nadbehla kľúčovým slovom a volebných sloganom Kisku aj Hlinu „zmena“. Hoci sa odborníci aj laici-pacienti zhodnú, že nijaká „zmena“ v zdravotníctve nenastala, hlave štátu oblasť zdravia poslúžila na prepašovanie tohto kľúčového posolstva. Dokonca až dvakrát, hoci v politike sa používa skôr pojem reforma.



Populizmus následok, bez riešenia príčin

Riešenia, o ktoré sa jej krvná názorová a politická skupina opiera div ako o stred zeme však neponúkla. Opäť to bol len zoznam negatív a riešenia následkov, namiesto príčin, medzi inými aj starnutie obyvateľstva. Zvláštne, že prezidentka vypichla generačnú chudobu, ale nekritizovala stále útoky Trubana a Beblavého na „starých politikov“, šíriac generačnú nevraživosť, ktorá by mohla veľmi zle skončiť pre dôchodcov, ak by sa moci ujali mozgy s predstavou, že seniori, chudobní ani „roboši“ by volebné právo mať nemali. Lebo aj to šokovalo Slovensko... 


Rafael Rafaj: EÚ ohrozujú ideológie, nie nacionalizmus
23 | 05 | 2019 | Rafael Rafaj -Inštitút národnej politiky

Zuzana Čaputová tak predviedla lacnú kritiku ako z povianočného výpredaja. Pri negatívnom jave nedostatku bývania nenašla odvahu kritizovať samosprávy, ani developerov a zbohatlíkov, ktorí byty nepoňali ako sociálnu, ale ako podnikateľskú sféru. Je verejným tajomstvom, že väčšinu poloprázdnych bytových komplexov vo veľkých mestách, na čele s liberálnou Bratislavou tvoria tzv. investičné byty.


Na druhej strane tu máme progresívnych tridsiatnikov, ktorí z pohodlia a neschopnosti pudingovo-inkluzívnej generácie bývajú u svojich mamičiek.   Podľa údajov Eurostatu až 53,7% mladých Slovákov vo veku 25-34 rokov stále býva u rodičov. Nájomné byty sú však v kompetencii miest a obcí, ale do tohto osieho hniezda hlava štátu kritikou nepichne.


A tak prezidentka prišla pred kamery, sadla si, upravili jej účes, napudrovali a prečítala prejav. Medzitým ľudia dopili obednú kávičku a ešte pred prepnutím programu si vypočuli záverečné posolstvo z Merkelovej politickej dielne Wir schaffen das. Pardon, „zvládneme to“!


Akurát migráciu na rozdiel od Kisku nespomenula. Veď je pred voľbami. Takže prvý „novoročný“ príhovor pani prezidentky bol vlastne „predvolebný“.


Komentár Rafaela Rafaja: V priemere zarábame o 40% menej ako by sme si zaslúžili
Pätnásť rokov členstva Slovenska v EÚ Čítať ďalej
10 | 05 | 2019 | Rafael Rafaj, riaditeľ Inštitútu národnej politiky