Ploty na hraniciach Španielska už nebudú migrantov "odrádzať"
30 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Španielske úrady začali odstraňovať žiletkový drôt z hraničných plotov pozdĺž španielskej hranice s Marokom. Socialistická vláda nariadila jeho odstránenie potom, čo sa na ňom zranili migranti, ktorí sa pokúsili tieto hraničné ploty zdolať, aby sa ilegálne dostali do Európy. Píše o tom Soeren Kern na portáli Gatostone institut.


Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska odôvodnil odstránenie žiletkového drôtu tým, že Maroko nedávno nainštalovalo žiletkový drôt na plotoch na svojej strane hranice, a preto už na španielskej strane nie je nutný.

Kritici tohto rozhodnutia hovoria, že žiletkový drôt je významným odstrašujúcim prostriedkom proti ilegálnej imigrácii a že jeho odstránením, španielska vláda riskuje nielen nové vlny masovej migrácie z Afriky, ale aj odovzdanie účinnej kontroly španielskej hranice Maroku, s ktorým má Španielsko napäté vzťahy. Maroko často púšťa masy ilegálnych migrantov k španielskej hranici len preto, aby získalo od španielskej vlády ústupky v iných záležitostiach.

Týka sa to hlavne hraničných plotov na hranici so španielskou severoafrickou exklávou Ceutou a Melillou, ktoré priťahujú Afričanmi hľadajúci lepší život v Európe.

Pri Ceute je hranica s Marokom dlhá osem kilometrov a tvoria ju dva paralelné ploty vysoké šesť metrov, ktoré sú hore zakončené žiletkovým drôtom. Pri Melille je hranica s Marokom dlhá dvanásť kilometrov a je chránená dvoma štyri metre vysokými ploty. Bariéry pri Ceute a Melille sú ďalej vybavené sklzovými plotom zťažujúcim lezenie, videokamerami, senzormi hluku a pohybu, reflektormi a strážnymi stanovišťami.

Každý rok sa ploty v Ceute a Melille pokúša preliezť tisíce migrantov - niekedy aj stovky naraz - a často sú úspešní. Akonáhle sa migranti ilegálne dostanú na španielske územie, sú v Európskej únii, kde veľkodušné zákony o ľudských právach prakticky všetkým zaručujú, že nebudú nikdy deportovaní späť do svojich krajín pôvodu.

Migranti, ktorí úspešne zdolajú ploty u Ceute alebo u Melilly, sú obvykle prevezení do odbavovacích zariadení v Španielsku. Mnoho migrantov odtiaľ potom pokračuje na svojej ceste do bohatších krajín severnej Európy, kde sú dávky sociálneho zabezpečenia veľkorysejšie ako v Španielsku. Podľa Clemensa Núñeza, riaditeľa Červeného kríža v Ceute, zostáva v Španielsku iba 30% migrantov z tých, ktorým sa podarí dostať na Ceutu. Zvyšok sa zvyčajne presunie do Británie, Francúzska a Nemecka. Otázka bezpečnosti hraníc v Ceute a Melille má teda dopad na celú Európu.

Migranti čoraz častejšie využívajú taktiku hromadných útokov na hraničné ploty v snahe premôcť pohraničnú políciu. Počas posledných 18 mesiacov sa o zdolanie plotu v Ceute a Melille pokúsili tisíce migrantov vybavených rukavicami, okovanými topánkami a provizórnymi hákmi, často za použitia extrémneho násilia proti príslušníkom hraničnej polície. Medzi významné incidenty z poslednej doby patrí:

  • 26. júla 2018.
    Najmenej 800 migrantov zo subsaharskej Afriky sa pokúsilo preliezť plot pri Ceute. Z nich sa 602 migrantom podarilo preniknúť na španielske územie. Migranti proti španielskym policajtom použili bezprecedentné násilie. Jedenásť policajtov bolo zranených, potom ako na nich migranti zaútočili haseným vápnom, podomácky vyrobenými plameňometmi, palicami a ostrými predmetmi, ako aj močom a výkalmi.

  • 22. augusta 2018.
    Celkovo 119 migrantov úspešne preliezlo plot v Ceute. Táto skupina migrantov využila slabšiu prítomnosť polície na marockej strane hranice počas moslimských sviatkov.

  • Október 2018.
    Viac ako 300 migrantov sa pokúsilo preliezť plot v Melille. Na španielske územie preniklo asi 200 migrantov pochádzajúcich prevažne zo subsaharskej Afriky.

  • 12. mája 2019.
    Viac ako 100 migrantov sa pokúsilo preliezť plot v Melille. Na španielske územie sa dostalo 52 migrantov, väčšinou z Kamerunu, Pobrežia slonoviny a Mali.

  • 30. augusta 2019.
    Viac ako 400 migrantov sa pokúsilo preliezť plot v Ceute. 155 migrantov, väčšinou zo subsaharskej Afriky, sa úspešne dostalo na španielske územie.

  • 19. septembra 2019.
    Najmenej 60 migrantov sa pokúsilo preliezť plot v Melille. 26 migrantom, väčšinou zo subsaharskej Afriky, sa podarilo preniknúť na španielske územie.

  • 18. novembra 2019.
    Pašerák prepravujúci 52 migrantov - 34 mužov, 16 žien a dve deti - prenikol na španielske územie po tom, čo so svojou dodávkou veľkou rýchlosťou prerazil hraničnú bránu v Ceute. Vodičom bol 38-ročný Maročan s trvalým bydliskom vo Francúzsku. Bol zatknutý na španielskom území viac ako kilometer od hraničného prechodu. Migranti, ktorí tvrdili, že pochádzajú z Konga, Guiney a Pobrežie Slonoviny, boli prevezení do zariadení pre odbavovanie migrantov v Ceute.


Podľa španielskeho Červeného kríža sa stovky migrantov porezalo a utrpeli rôzne tržné rany pri takomto spôsobe ilegálneho prekročenia hranice, čo následne viedlo k výzvam požadujúcim odstránenie žiletkového drôtu z ohľadom na životy a bezpečnosť ilegálnych migrantov.

Maďarský minister zahraničia: USA by chceli vidieť viac imigrantov v Európe
Americká veľvyslankyňa Colleen Bellová sa počas svojho vystúpenia na Korvínovej univerzite v Budapešti pustila do maďarskej vlády a dostala odpoveď. Informuje portál ceskoaktuálne.cz . Čítať ďalej
30 | 12 | 2019 | Dominik Simon


14. júna 2018 sľúbil španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska, že urobí "všetko možné", aby odstránil "protimigrantské" ploty so žiletkovým drôtom. Počas rozhovoru pre španielsku rozhlasovú stanicu Onda Cero uviedol, že zadal vypracovanie expertízy s cieľom nájsť "najmenej krvavé prostriedky" pre zachovanie bezpečnosti hraníc. "Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som docielil toho, že žiletkový drôt bude v Ceute a Melille odstránený," povedal. "Je to jedna z mojich hlavných priorít."

23. februára 2019 opakoval Grande-Marlaska svoj záväzok odstrániť žiletkový drôt počas svojej návštevy v Ceute. Súčasne navštívil nový plot zakončený žiletkovým drôtom na marockej strane hranice. Tento nový plot s žiletkovým drôtom bol uhradený z grantu Európskej únie vo výške 140 miliónov eur.

26. augusta 2019 Grande-Marlaska znovu vyhlásil počas rozhovoru pre televíznu stanicu Telecinco, že je odhodlaný odstrániť "krvavé prostriedky" kontroly hraníc: "Povedali sme, že sa chystáme vytvárať hranice 21. storočia, bezpečnejšie hranice, kde idú spolu ruka v ruke koncepty bezpečnosti a ľudskosti."

3. decembra 2019 začala španielska vláda pracovať na svojom pláne odstrániť žiletkový drôt z plotov, ktoré oddeľujú Ceutu od Maroka. Odstránenie žiletkového drôtu bude stáť 32 miliónov eur. Je iróniou, že tento žiletkový drôt bol prvýkrát nainštalovaný vládou socialistického premiéra Josého Luisa Rodrígueza Zapatera v roku 2005 - a stál 28 miliónov eur.

Odstránenie žiletkového drôtu je v súlade s proimigračným postojom súčasnej socialistickej vlády. Napríklad v júni 2018 privítal španielsky premiér Pedro Sánchez 630 migrantov z lode Aquarius, ktorí boli zachránení pri pobreží Líbye. Španielsko imigrantov prijalo potom, čo Taliansko a Malta odmietli povoliť plavidlu zakotviť v ich prístavoch. Vtedajší taliansky minister vnútra Matteo Salvini obvinil Španielsko z "podpory migrácie, ktorá je ako odtrhnutá z reťaze".

O niekoľko týždňov neskôr oznámila španielska vláda, že ukončí tzv. Expresné deportácie. V praxi znamenajú okamžité deportácie migrantov okamih, kedy nelegálne prekročia španielsku hranicu a sú otočení späť do krajiny z ktorej sa do Španielska nelegálne dostali. Ukončenie týchto deportácií prišlo  po tom, ako Súdny dvor EÚ rozhodol, že bezodkladné deportácie sú porušením zákonov EÚ.

V októbri 2017 rozhodol súd v Štrasburgu, že Španielsko musí zaplatiť 10 000 eur dvom africkým migrantom, ktorí boli okamžite deportovaní po tom, čo v auguste 2014 zdolali plot pri Melille. Súd EÚ uviedol, že španielska pohraničná polícia pochybila, keď nevykonala overenie totožnosti migrantov a neposkytla im prístup k právnikom, prekladateľom a zdravotníkom. Predchádzajúca španielska stredopravá vláda sa proti rozhodnutiu odvolala, ale nová socialistická vláda uviedla, že toto odvolanie preskúma a s okamžitou platnosťou ukončí praktiky expresných deportácií.

Vláda odôvodnila odstránenie žiletkového drôtu ľudskými právami. Hovorkyňa vlády Isabel Celaá uviedla, že "táto vláda chce odstrániť žiletkový drôt, ale zároveň nemá v úmysle znížiť bezpečnosť." Dodala, že "je sledovanie hraníc musí byť spojené so solidaritou a úctou k ľudskej dôstojnosti." Celaá trvala na tom, že "môžeme mať bezpečné hranice aj bez toho, aby sme ľuďom ubližovali."

Nová migračná kríza v Európe? Erdogan tvrdí, že Turecko nedokáže zvládnuť prílev migrantov zo Sýrie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že jeho krajina je zle vybavená na zvládnutie sýrskych migrantov z Idlibu, a varoval, že Európa pocíti dopad migrantov, pokiaľ sa bombardovanie mesta Idlib nezastaví. Čítať ďalej
23 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Policajti a strážcovia hraníc však uviedli, že bez žiletkového drôtu bude španielska hranica ešte menej odolná voči hromadným útokom migrantov, než je tomu teraz. Dodali, že kedykoľvek dôjde k masovým útokom migrantov na tieto ploty, bude počet tých ktorí sa snažia ilegálne dostať do Španielska, zvyčajne oveľa väčší ako počet policajtov, ktorí sa im v tom snažia zabrániť.

Španielske noviny ABC informovali, že príslušníci polície v súkromných rozhovoroch povedali o svojich obavách, že socialistická vláda v Madride uprednostňuje blaho migrantov pred bezpečnosťou policajtov. Poznamenali tiež, že zo 155 ilegálnych migrantov, ktorým sa podarilo dosiahnuť španielskeho územia pri masovom útoku na plot v Ceute 30. augusta 2019, pri ktorom migranti napadli policajtov kyselinou a palicami a zranili jedenásť policajtov, nebol vyhostený ani jeden.

Španielska hraničná polícia oznámila ABC, že hlavné funkcie žiletkového drôtu nie sú nebezpečné a ani agresívne, ale skôr odstrašujúce: "Žiletkový drôt je tam preto, aby si migranti rozmysleli svoj úmysel plot preliezať a v prípade, že sa o to niekto predsa len pokúsi alebo dôjde k hromadnému pokusu plot zdolať, umožní žiletkový drôt policajtom získať čas, pretože útočiacich migrantov spomalí."

Hovorca stredo-pravicovej Ľudovej strany v Senáte, Ignacio Cosidó varoval, že odstránenie žiletkového drôtu je "veľmi nezodpovedné" a že podľa jeho názoru bude toto "gesto" vnímané ako signál, že v Španielsku teraz prevláda "migračná politika otvorených dverí".

Santiago Abascal, líder španielskej konzervatívnej strany Vox, tretej najsilnejšej strany v Španielsku, povedal, že plán socialistickej vlády je súčasťou širšieho úsilia o podkopanie národnej suverenity v prospech globalizovanej masovej migrácie. Vyzval na nahradenie plotov betónovými múrmi, ktoré by ďaleko lepšie zabezpečili hranicu: "Hranice v Ceute a Melille sú nepretržite narušované lavínami migrantov. Navrhneme reformu imigračného zákona, ktorý umožní imigrantov, ktorí nemajú v poriadku osobné doklady okamžite vyhostiť. Veríme, že najlepšou hraničnou ochranou je dostatočne vysoká betónová stena, ktorá umožní bezpečnostným silám hranicu efektívne strážiť."

Abascal si prisvojil postoj amerického prezidenta Donalda J. Trumpa a povedal, že nový múr by malo zaplatiť Maroko: "Je to Maroko, ktoré k nám posiela jednu vlnu ilegálnych migrantov za druhou, a tým vydiera Európsku úniu. Tak by to malo byť Maroko, kto by to mal zaplatiť."

12. septembra 2019 predstavili generálny tajomník strany Vox, Javier Ortega Smith a parlamentný hovorca strany Vox, Iván Espinosa de los Monteros v španielskom Kongrese plán nahradiť "neúčinné ploty a žiletkové drôty" betónovou stenou, ktorá by vďaka svojej "hrúbke, sile a výške" urobila hranicu u "Ceute a Melille nepreniknuteľnou a neprechodnou." Povedali, že túto stenu by malo zaplatiť Španielsko s prispením Európskej únie.

Ortega Smith uviedol, že návrh na stavbu múru "nie je propagandistickým sloganom", ale že je to vynútené riešenie, s cieľom obmedziť ilegálnu imigráciu. Vysvetlil, že existujúce ploty sú neúčinné, pretože sa na ne môžu migranti vyškriabať a zhora môžu na príslušníkov hraničnej polície "hádzať kamene a striekať kyselinu a hasené vápno". Ortega Smith uviedol, že na stene by nebol potrebný žiletkový drôt, ktorý španielska ľavica používa vo svojich prejavoch pobúrenia sa nad neľudským zaobchádzaním s migrantmi. "Nechceme, aby sa tam migranti porezali, ale predovšetkým nechceme, aby na plot vôbec liezli," povedal Ortega Smith.

Parlamentný hovorca strany Vox, Iván Espinosa de los Monteros obvinil socialistickú vládu z podpory masovej migrácie. "Nie sme proti imigrácii," povedal počas rozhovoru v španielskej verejnoprávnej televízii. "Nie sme ani proti ilegálnym imigrantom. Nie je to ich chyba, že im naša nezodpovedná vláda signalizuje, že sem môžu ilegálne prísť."

Merkelová sa nepoučila: stále chce viac migrantov do Nemecka
V pondelok sa kancelárka stretne s vedúcimi predstaviteľmi nemeckých odborov a podnikateľmi, aby prediskutovali, ako prilákať do Nemecka ešte viac „kvalifikovaných pracovníkov“ (prisťahovalcov). Čítať ďalej
18 | 12 | 2019 | Karolína Kristínová