Marušiak očakáva zložité zostavovanie vlády po voľbách, sledovať podľa neho treba aj vývoj v EÚ
30 | 12 | 2019 I SITA

Okrem parlamentných volieb budú mať v budúcom roku na Slovensko vplyv aj udalosti, ktoré sa budú odohrávať inde v Európe. Uviedol to pre agentúru SITA politológ Juraj Marušiak zo Slovenskej akadémie vied. Po februárových parlamentných voľbách očakáva preskupovanie politických strán na ľavici i pravici. Zostavovanie budúcej vlády vidí komplikovane.


„Vzhľadom na doterajší stav preferencií predpokladám, že pokiaľ nebudú nejaké prekvapenia po voľbách, rokovania o zostavení novej koalície budú veľmi komplikované a atmosféra vo vláde nebude najlepšia,“ vyhlásil Marušiak. Ďalej uviedol, že po dlhom období relatívneho konsenzu v otázkach zahraničnej politiky možno očakávať, že konflikt, ktorý prebieha skôr v mediálnej rovine najmä v otázkach vzťahu k Rusku, sa bude v parlamente odrážať oveľa intenzívnejšie ako doteraz.

Medzi významné okolnosti s vplyvom na Slovensko zaraďuje zostavovanie rozpočtu v EÚ, stagnovanie dynamiky hospodárskeho rastu v celej únii, riešenie konfliktu na Ukrajine či úvahy o inštitucionálnych reformách EÚ.

Parlamentné voľby budú v sobotu 29. februára 2020 od 7:00 do 22:00. Občania Slovenska, ktorí budú v zahraničí, alebo tam majú trvalý pobyt, môžu voliť poštou.