V Mexiku našli bádatelia cez 1000 rokov starý mayský palác
28 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Archeológovia objavili na východe Mexika pozostatky viac ako 1000 rokov starého mayského paláca. Na 55 metrov dlhú a 15 metrov širokú stavbu narazili bádatelia na nálezisku Kulubu, ktoré leží asi 100 kilometrov západne od známeho letoviska Cancún na polostrove Yucatán, informovala agentúra Reuters.


Budova je súčasťou rozsiahlejšieho komplexu, v ktorom sa nachádzajú aj dve obývacie miestnosti, oltár a veľká pec kruhového tvaru. Archeológovia odkryli tiež časť pohrebiska a teraz dúfajú, že im analýza pozostatkov poskytne nové informácie o miestnych mayských obyvateľoch.

"O charakteristikách architektúry v tomto regióne na severovýchode Yucatánu vieme veľmi málo. Jedným z našich hlavných cieľov, spoločne s ochranou a obnovou kultúrneho dedičstva, je štúdium architektúry v Kulubu," vyhlásil Alfredo Barrera Rubio, jeden z vedúcich archeológov na mieste. "Toto je len začiatok našej práce. Odkrývame zatiaľ iba jednu z najväčších stavieb na nálezisku," dodal s tým, že miesto by sa spolu s ďalšími nálezmi mohlo stať vyhľadávanou turistickou atrakciou.

Nájdený palác bol podľa vedcov využívaný v dvoch obdobiach mayskej civilizácie, a to v neskoro klasickom období medzi rokmi 600 a 900 nášho letopočtu a na konci klasického obdobia medzi rokmi 850 a 1050.

Vedci teraz premýšľajú, ako novo odkryté nálezy čo najlepšie uchrániť pred vplyvom počasia. "Jednou z možností, ktoré sa ponúkajú, je využiť pri ochrane vegetáciu," vyhlásila jedna s členiek vedeckého tímu. "To by znamenalo znovu zalesniť určité miesta tak, aby stromy poskytli ochranu pred priamym slnečným svitom, vetrom a ďalšími živlami pre tie stavby, na ktorých je stále časť pôvodného farebného náteru," dodala.

Vznik máyskej civilizácie, jednej z najväčších a najpokročilejších na západnej pologuli, sa dátuje niekoľko tisícročí pred naším letopočtom. Vrchol dosiahla po roku 800 nášho letopočtu, kedy sa rozkladala na území dnešného južného Mexika, Guatemaly, Belize a Hondurasu. Nasledoval však nebývalo rýchly a záhadný úpadok, ktorého príčiny sa vedcom zatiaľ nepodarilo preukázateľne vysvetliť.

Odkiaľ sa v Antarktíde vzali pyramídy?
Štúdium starovekých pyramíd môže zmeniť celú ľudskú históriu. Tím vedcov prekvapivo objavil a vyfotografoval tri pyramídy v Antarktíde. Zrejme umelého pôvodu. Uviedol portál ecology.md. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD