Pri havajskom ostrove sa zrútil vrtuľník s turistami, šesť ľudí zahynulo
28 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Havajský záchranári našli na ostrove Kauai trosky vrtuľníka a telá šiestich zo siedmich ľudí, ktorí boli na palube. Vrtuľník bol nezvestný od štvrtkového večera a na palube malo byť okrem pilota šesť turistov, vrátane dvoch maloletých. Oznámili to podľa agentúr AP a Reuters havajskej úrady.


Šéf miestnych hasičov uviedol, že nenašli žiadne dôkazy o možnom zachránenom. Nájdené telá zatiaľ záchranári neidentifikovali, príčiny nehody nie sú jasné. Pátranie po vrtuľníku skomplikovalo zlé počasie. Ostrov Kauai je z veľkej časti pokrytý tropickým lesom a pobrežie tvoria väčšinou vysoké útesy. Miesto havárie je v hornatej a ťažko prístupnej oblasti, na mieste začalo pršať a zhoršila sa viditeľnosť. Podľa záchranárov sa vrtuľník zrútil na vrchole hory.

Pátranie po poslednom nezvestnom muselo byť kvôli hmle a zlej viditeľnosti prerušené a malo by byť obnovené v sobotu ráno miestneho času, ak to počasie dovolí.

Úrady uviedli, že majiteľ vrtuľníka oznámil zmiznutie 45 minút potom, čo sa mali turisti vrátiť z vyhliadkového letu vo štvrtok večer.

Ako upozornil denník The Washington Post, ostrov Kauai využívajú s obľubou filmári a tamojšie scenérie sa objavujú napríklad na pozadí scén z filmu Jurský park. Ostrov je z 80 percent neobývaný. Terén tvoria hlavne les, rokliny a útesy, k dispozícii je len niekoľko ciest.

Muž, ktorého polícia zadržala s maketou zbrane v Ostrave, skončil na psychiatrii
Muž, ktorého polícia v stredu zadržala v Mestskej nemocnici Ostrava s maketou zbrane, je podozrivý z výtržníctva. Vzhľadom k svojmu zlému duševnému stavu bol umiestnený do psychiatrickej nemocnice. ČTK to dnes povedal policajný hovorca René... Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Dominik Simon