Pri požiaroch v austrálskom Novom Južnom Walese zahynula možno až tretina Koál Medvedikovitých
27 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Pri lesných požiaroch na pobreží austrálskeho štátu Nový Južný Wales asi zahynulo až 30 percent tamojších koál medvedikovitých. Informoval o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie austrálskej ministerky pre životné prostredie Sussan Leyovej.


Od začiatku požiarov pred niekoľkými týždňami zomrelo v Austrálii najmenej deväť ľudí, oheň tiež zničil vyše päť miliónov hektárov vegetácie, z toho 3,4 milióna hektárov práve v štáte Nový Južný Wales.

Pobrežie na severe Nového Južného Walesu je domovom významného množstva austrálskych koál. Ich počet sa odhadoval na 15-tisíc až 28-tisíc. Podľa ministerky Leyovej ale bolo zrejme až 30 percent týchto zvierat zabitých, pretože "bolo zničené až 30 percent z oblastí, kde žijú".

"Budeme vedieť viac, až sa požiar upokojí a budeme môcť všetko zhodnotiť," povedala ministerka rozhlasovej stanici ABC. Požiare zachvátili pobrežie austrálskeho štátu už v novembri, s ohňom v uplynulých týždňoch bojovali hasiči takisto aj v Južnej Austrálii, Viktórii a v Západnej Austrálii.

Avšak predchádzajúce správy o tom, že koaly sú už v Austrálii "funkčne vyhynuté", sa ukázali byť nepravdivé a prehnané. Je však pravdou, že je tento druh ohrozený, napísal britský denník.

Koala je jedným zo symbolov Austrálie. Jej tamojšiu populáciu ale ohrozujú klimatické zmeny, zmenšovanie prirodzeného životného prostredia či choroby ako infekčné chlamýdie prenášajúce sa pri párení.

Podľa austrálskeho zákona na ochranu prírody z roku 2012 patrí koala medzi zraniteľné druhy. Vo voľnej prírode týchto vačkovcov, niekedy nesprávne nazývaných ako "medvedík koala", žije menej ako 100 tisíc, možno dokonca len 43 tisíc, uvádza Austrálska nadácia pre koaly.

Požiar v Austrálií zabil niekoľko ľudí, spálil viac než 100 domov a zničil prírodný habitát koál (VIDEO)
Austrálsky štát Nový Južný Wales zasiahol obrovský požiar, ktorý zničil viac než sto domov, zabil dvoch ľudí a zničil väčšinu prírodného habitátu, v ktorom žili koaly. Čítať ďalej
09 | 11 | 2019 | Marek Molnár