Európa sa musí odtrhnúť od „diktátu“ USA, inak „prehrá“, tvrdí hlavný poradca najvyššieho iránskeho lídra
27 | 12 | 2019 I Preklad: Marek Molnár

Úplná závislosť Európy od Washingtonu by ju neviedla nikam inam, ako k jej vlastnému zániku, tvrdí hlavný poradca najvyššieho iránskeho lídra Aliho Chameneia, ktorý vyzýva Európanov, aby sa oslobodili od americkej sily.


Európa je hlavnou politickou silou na medzinárodnej scéne, no aj napriek tomu uprednostňuje „tiché dodržiavanie americkej politiky“, povedal Ali Akbar Velayati pre arabskú agentúru RT.

Velayati, bývalý iránsky minister zahraničných vecí, tiež uviedol, že ak si Európa skutočne želá rozlíšiť sa ako hlavný aktér vo svetovej politike a zlepšiť svoje vzťahy s Islamskou republikou a jej spojencami, mala by sa držať nezávislej politiky.

"Ak sa Európa rozhodne nasledovať americké vedenie, nepochybne prehrá," vyhlásil poradca najvyššieho iránskeho lídra.

Európske krajiny sa už viac ako rok zúfalo snažia udržať jadrovú dohodu z roku 2015 medzi Iránom, Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom a USA, ako aj Ruskom a Čínou. V dohode sa sľubovalo zrušenie sankcií na Irán, ktorý musel prijať určité obmedzenia svojho jadrového programu a umožniť pravidelné inšpekcie Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.

Americký prezident Donald Trump zrušil zásadnú dohodu známu ako JCPOA, keď od nej odstúpil v máji 2018, kvôli údajnému porušeniu zmluvy zo strany Iránu. Európa sa zase snažila zachovať dohodu a zároveň sa snažila nerozrušiť svojich amerických partnerov.

VIDEO: Najnovší ruský ľahký protilietadlový systém zvládol poslednú skúšku
Ruská armáda testovala nový ultraľahký protilietadlový systém s názvom Gibka-S. Nové vozidlo prešlo štátnymi skúškami a zasiahlo falošné ciele so špičkovou presnosťou. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Táto situácia nebola v súlade s Iránom, ktorý opakovane kritizoval Európu za nesplnenie jej záväzkov podľa dohody. Velayati uviedol, že európske národy dali Iránu prázdne sľuby, ktoré nakoniec „neboli dodržané“.

Bývalý minister zahraničných vecí obzvlášť kritizoval INSTEX, európsky nástroj na podporu obchodných výmen, ktorý má pomôcť európskym spoločnostiam obchodovať s Iránom bez obáv z postihov z celého Atlantiku. „INSTEX je navrhovaný mechanizmus pre finančné transakcie. Neuskutočnili sa však žiadne praktické kroky na jeho implementáciu. A v súčasnosti nič nerobí.“

Jeho funkcie sa obmedzili na to, čo európske národy nazývajú „humanitárnym tovarom s vysokou prioritou“, ako sú potraviny a lekárske potreby. Medzitým sa európske spoločnosti stále neponáhľajú obchodovať s Iránom, kvôli strachu zo straty na americkom trhu a dôsledkoch z možných sankcií.



Po útlme iniciatívy JCPOA, USA zaviedli ešte niekoľko prísnejších sankcií a najmä sa snažili narušiť obchod s ropou v Islamskej republike znížením exportu na „nulovú hodnotu“. Washington tiež neúprosne tlačí na európske a ázijské národy, aby zastavili nákup iránskej ropy.

Velayati však tvrdí, že žiadne americké sankcie by nemohli donútiť Teherán, aby sa klaňal USA. Koniec koncov, Irán žije už 40 rokov pod určitým druhom sankčného režimu - od islamskej revolúcie z roku 1979 a odvtedy si na to zvykol.

„Irán sa naučil prispôsobiť sa a obísť sankcie. Na potlačenie takého ... národa, akým je Irán, budete potrebovať viac ako len sankcie,“ dodal hovorca. Irán zatiaľ nevidí žiadne pozitívne zmeny v postavení Spojených štátov a ich spojencov, pričom plánuje ďalšie zníženie svojich záväzkov v rámci dohody, varoval Velayati.

„Ak naši európski kolegovia nesplnia svoje záväzky v rámci dohody o jadrovej energii, my nebudeme mať dôvod plniť naše záväzky.“

VIDEO: Pri havárií lietadla v Kazachstane zomrelo 15 cestujúcich
Minimálne 15 osôb zomrelo pri havárií osobného prúdového lietadla spoločnosti Bek Air, ktoré letelo do hlavného mesta Nursultan z mesta Alma Ata, pričom na palube bolo až 100 ľudí. Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Marek Molnár