Čaputová poslala po leteckom nešťastí sústrastný telegram prezidentovi Kazachstanu
27 | 12 | 2019 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová poslala sústrastný telegram prezidentovi Kazachstanu Kasymovi-Žomartovi Tokajevovi po dnešnom leteckom nešťastí, pri ktorom zomrelo 12 ľudí. Agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.


„So zármutkom som prijala správu o leteckom nešťastí civilného dopravného lietadla kazašských aerolínií Bek Air v Alma-Ate. V mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, vyjadrujem Vám, rodinám a blízkym obetí nešťastia úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie,“ uviedla prezidentka v telegrame.

Lietadlo Fokker 100 spoločnosti Bek Air sa zrútilo dnes ráno krátko po vzlietnutí na medzinárodnom letisku Almaty. Na palube sa nachádzalo 98 osôb. Podľa kazašského ministerstva vnútra nehodu neprežilo 12 ľudí, do nemocníc previezli desiatky zranených. Stroj narazil do betónového plota a dvojposchodovej budovy, nezačal však horieť. Príčina nehody zatiaľ nie je známa.

Firma, ktorá vyrábala stroje Fokker 100, v roku 1996 vyhlásila bankrot. S produkciou tohto typu lietadla prestali o rok neskôr. V Kazachstane po nehode zakázali lietať všetkým lietadlám Fokker 100, pričom prevádzku prerušila aj spoločnosť Bek Air.