Lesný požiar prenikol do prístavu Valparaíso. 120 domov zničených, niektoré štvrte evakuované
25 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Silné lesné požiare zničili alebo poškodili v čílskom prístave Valparaíso najmenej 120 domov. Niektoré štvrťe mesta na západe tejto juhoamerickej krajiny sa preto museli evakuovať, oznámili v utorok podľa agentúry DPA tamojší hasiči.


Podľa správ civilnej obrany požiare zasiahli plochu 100 hektárov. Vošlo by sa na ňu teda asi 140 futbalových ihrísk. Obyvatelia museli svoje domy opustiť uprostred štědrodenních osláv a nechať v nich všetok majetok vrátane zvierat, povedal agentúre Reuters jeden zo svedkov nešťastia.



Na južnej pologuli teraz panujú letné teploty. Ohnisko požiaru rozšíril z priľahlých lesných oblastí silný vietor, uviedli hasiči. Valparaíso leží na pobreží Tichého oceánu a rozkladá sa na početných kopcoch. Staré mesto a jeho historické domy, stŕme uličky a schody sú ako svetové kultúrne dedičstvo pod ochranou Unesco.

Ničivé požiare spaľujú Kaliforniu! Úrady museli evakuovať 40 tisíc ľudí
Úrady v Kalifornii kvôli lesným požiarom nariadili evakuáciu asi 40.000 ľudí z niekoľkých miest v okolí Los Angeles. Oheň sa rýchlo šíri v dôsledku silného vetra a vysokých teplôt, informovala dnes agentúra Reuters. Plamene ohrozujú tiež vinársku... Čítať ďalej
25 | 10 | 2019 | Ján Prokop