Ruská stíhačka Su-57 havarovala počas pokusného letu, pilot sa katapultoval
24 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič

Jedna z najmodernejších ruských stíhačiek Su-57 havarovala počas rutinných testovacích letov v blízkosti továrne Komsomolsk na Amure na ruskom Ďalekom východe. Pilot sa bezpečne katapultoval a bol bezpečne vyzdvihnutý záchranným vrtuľníkom Mi-8. Informuje o tom ruský denník The Moscow Times


Lietadlo, ktoré havarovalo, patrilo výrobcovi a absolvovalo sériu testovacích letov približne 110 kilometrov od vzdušnej základne Dzyomgi v ruskej oblasti Chabarovsk. 


Nedošlo k žiadnym obetiam alebo škodám na zemi. Potvrdil to priamo výrobca v krátkom vyhlásení. Čierne skrinky havarovaného lietadla sa teraz podrobia skúmaniu.


Najmodernejšia piata generácia ruských stíhačiek bola v skúšobnej prevádzke od roku 2010 a do sériovej výroby vstúpila až tento rok. Rusko prevádzkuje zatiaľ len niekoľko stíhačiek Su-57, ktoré boli vyrobené ešte v predvýrobnom období.


Lietadlo však už bolo testované v skutočných bojových podmienkach a krátko sa zúčastnilo aj ruskej protiteroristickej kampane v Sýrii. Vďaka svojej manévrovateľnosti a nadzvukovým vlastnostiam sa dvojmotorové lietadlá Su-57s stanú chrbtovou kosťou ruských vzdušných bojových jednotiek. Stíhačka Su-57 je konštruovaná tak, aby mohla byť vybavená „inteligentnými“ navádzanými bombami a údajne dostane do výbavy aj hypersonickú raketu podobnú Kindžalu.


Putin odmieta tolerovať klamstvá o Druhej svetovej vojne (Jurij Rubcov)
Komentár Jurija Rubcova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
24 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD