Kresťania vo svete dnes slávia Vianoce
24 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Asi 2,2 miliardy kresťanov v rôznych častiach sveta dnes začínajú sláviť Vianoce. V predvečer veľkého sviatku – Narodenia Pána (25. decembra), si pripomínajú narodenie Ježiša ako chudobného dieťaťa v Betleheme, jeho vstup do dejín ľudstva, ktorému priniesol spásu.

Mnohé kresťanské rodiny na Slovensku dodržiavajú na Štedrý deň pôst ako vyjadrenie pokory a úcty malému Ježiškovi, ktorý prišiel na svet. Slávnostná štedrovečerná večera, ktorej súčasťou bývajú oblátky s medom, diétna polievka a ryba, symbolizuje jednotu rodiny. A tá by sa pri spoločnom stole mala stretávať celý nasledujúci rok.
Katolíci slávia popoludní a večer vigíliu sviatku Narodenia Pána.

Neodmysliteľnou súčasťou Štedrého večera v rímskokatolíckych kostoloch sú polnočné omše. Spievajú sa počas nich slovenské koledy a vianočné piesne vrátane svetoznámej rakúskej melódie Tichá noc, svätá noc…, ktorú skomponoval v roku 1818 organista Franz Xaver Gruber v malej rakúskej dedinke. Na mnohých miestach, najmä v Bratislave, sa konajú aj tzv. skoršie „polnočné omše“, napríklad už o 22.00 h, na ktorých sa zúčastňujú rodiny s deťmi a starší ľudia. V kostoloch a v domácnostiach veriacich nechýbajú betlehemy a vyzdobené a rozžiarené vianočné stromčeky.

V gréckokatolíckej cirkvi sa nekonajú polnočné omše, ale slávi sa v neskorších večerných hodinách Veľké povečerie (asi o 22.00 h). V evanjelických chrámoch sú na Štedrý deň popoludní a večer slávnostné štedrovečerné služby Božie.

Slávnostné bohoslužby sa konajú aj v Reformovanej kresťanskej cirkvi a v iných kresťanských chrámoch.
Pravoslávni veriaci na Slovensku, ktorí sa riadia juliánskym kalendárom, budú sláviť Štedrý deň a Štedrý večer 6. januára.

Vianoce boli štedrejšie, Slováci míňali ešte viac ako pred rokom
Bratislava 30. decembra (TASR) - Tohtoročné Vianoce boli pre mnoho slovenských domácností ešte štedrejšie než pred rokom. Podľa údajov VÚB banky, týkajúcich sa platieb kartou, Slováci počas posledného týždňa pred sviatkami minuli v obchodoch o 11... Čítať ďalej
30 | 12 | 2018 | TASR