Nová migračná kríza v Európe? Erdogan tvrdí, že Turecko nedokáže zvládnuť prílev migrantov zo Sýrie
23 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že jeho krajina je zle vybavená na zvládnutie sýrskych migrantov z Idlibu, a varoval, že Európa pocíti dopad migrantov, pokiaľ sa bombardovanie mesta Idlib nezastaví.


Erdogan v nedeľu na slávnostnom odovzdávaní cien v Istanbule vyhlásil, že Turecko „nebude samé znášať bremeno“ 80 000 migrantov, ktorí v súčasnosti kráčajú k tureckým hraniciam z Idlibu v severozápadnej Sýrii.

Turecký líder dodal, že v Európe dôjde k zopakovaniu migračnej krízy z roku 2015, ktorá mala za následok vstup viac ako milióna migrantov do Európy za menej ako rok - ak európski lídri okamžite nezasiahnu, aby zastavili násilie v regióne.

Erdogan tiež prehlásil, že robí všetko pre to, aby spolupracoval s Moskvou na zastavení útokov na Idlib. Oznámil, že turecká delegácia odletí v pondelok do Moskvy kvôli rozhovorom, ktoré sú zamerané na ukončenie násilia.

Turecko v súčasnosti hostí viac ako 3,6 milióna sýrskych utečencov a počas predchádzajúcich rokovaní s európskymi predstaviteľmi Erdogan hrozil ich premiestnením do Európy. Najnovšie sľúbil, že „otvorí brány“, ak európski lídri označia tureckú vojenskú operáciu proti kurdským silám v severnej Sýrii za „okupáciu“.

Erdogan nalieha na moslimské krajiny, aby prestali obchodovať v „cudzej mene“
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý je striktne proti americkému doláru, vyhlásil, že moslimské krajiny by mali prejsť na obchodovanie v ich národných menách, ak nechcú byť zasiahnuté obchodnými vojnami. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár