Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa nezaujímala o ambulantný sektor, tvrdí ZAP
23 | 12 | 2019 I SITA

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP) plne súhlasí s vyjadrením prezidenta Asociácie súkromných lekárov SR (ASL SR) Mariana Šótha zo dňa 12. decembra 2019, že exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská javila nezáujem vo vzťahu k ambulantnému sektoru. ZAP podporuje stanovisko ASL SR v znení, "že kroky exministerky zdravotníctva počas jej pôsobenia vo funkcii nijako neprispeli k zlepšeniu situácie ambulantného sektora, ktorý v našom štáte kolabuje. Naopak, ambulantný sektor bol na okraji záujmu a jej pozornosť sa sústredila len na nemocnice, aj to len štátne," uviedol v stanovisku pre agentúru SITA ZAP.


ZAP počas pôsobenia exministerky na čele rezortu zdravotníctva opakovane žiadal o stretnutia za účelom riešenia kolabujúceho stavu ambulantného sektora. "Apelovali sme na hľadanie spoločných návrhov a prijatie okamžitých stabilizujúcich riešení akútneho nedostatku lekárov a s tým súvisiaceho zatvárania ambulancií, primárne pediatrických. Zároveň sme vyzývali na zmenu nastavenia plánu rozpočtovania a mechanizmu financovania rezortu. Napriek tomu, že sme pani exministerke za ZAP, ktorý zastrešuje tretinu ambulantných poskytovateľov na Slovensku ponúkali odbornú spoluprácu pri riešení týchto zásadných otázok na zastabilizovanie ambulantného sektora a jeho postupnej obnovy, z druhej strany žiaľ nebol záujem so ZAP-om rokovať," vysvetlili zástupcovia ZAP.

Prvé a posledné, viac-menej zdvorilostné stretnutie bývalej ministerky zdravotníctva so ZAP-om sa uskutočnilo len niekoľko dní pred jej odchodom z vedenia rezortu. "ZAP je presvedčený, že ak by exministerka Kalavská komunikovala aj s ambulantnými lekármi a pokračovala v zlepšovaní podmienok výkonu povolania ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktoré sa začali zmenou LSPP na APS, či procesom profesionalizácie prehliadok mŕtvych tiel, dnes sme mohli byť minimálne dva roky dopredu v otázke personálnej i ekonomickej stabilizácie ambulantného segmentu. Ambulancie vždy boli a sú základným kameňom poskytovania zdravotnej starostlivosti a bez nich, bez lekárov, sestier a zdravotníkov, bez motivácie liečiť pacientov na Slovensku a nie v zahraničí, bez snahy akejkoľvek stabilizácie sektora je kontinuálne fungovanie nášho zdravotníctva v blízkej budúcnosti vážne ohrozené," dodal ZAP.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová v reakcii pre agentúru SITA uviedla, že ministerstvo vníma ambulantný sektor ako nesmierne dôležitú súčasť poskytovania zdravotnej starostlivosti a rovnomerne spravodlivo pozerá na celý sektor. "Na základe výkazu zdravotných poisťovní k máju tohto roka a reálne uhradenej zdravotnej starostlivosti ide do ambulantného sektora tento rok o 75 mil. eur viac ako vlani. Rok predtým bolo takisto navýšenie do ambulantného sektora o 50 mil. eur v porovnaní s predchádzajúcim rokom," uvádza Eliášová. Zároveň doplnila, že v tomto roku išla do zdravotníctva historicky najvyššia suma, a to viac ako 5 mld. eur a sektor bol tento rok okrem toho dva razy dofinancovaný.

Čo sa personálneho stavu týka, tak Eliášová uviedla, že jedným z krokov ako posilniť počty lekárov, je napríklad program rezidentského štúdia. Jeho cieľom je dostať chýbajúcich odborníkov najmä do regiónov, kde sú najviac potrební. Doteraz ho ukončilo už viac ako 100 absolventov z oblasti všeobecného lekárstva a pediatrie. Ďalším z krokov na zvýšenie počtu lekárov bolo podľa nej napríklad aj vlaňajšie zvýšenie počtu novoprijatých študentov na lekárske fakulty.