Katolícki kňazi v Mexiku pohlavne zneužili najmenej 175 detí
22 | 12 | 2019 I Marek Molnár / TASR

Kňazi z rímskokatolíckého rádu Kristových legionárov pohlavne zneužili najmenej 175 detí. Vyplýva to zo správy, ktorú v sobotu zverejnil samotný ultrakonzervatívny rád.


Z dokumentu, z ktorého v nedeľu citovala agentúra AFP, vyplýva, že od roku 1941 spáchalo sexuálne útoky na maloletých celkovo 33 kňazov alebo diakonov. Zakladateľ Kristových legionárov Marcial Maciel pohlavne zneužil najmenej 60 detí.

Odhalenia komisie vytvorenej v júni generálnym riaditeľom zmieneného rádu Eduardom Roblesom-Gilom pochádzajú od založenia rádu v roku 1941 až do 16. decembra 2019.

"Prevažnú väčšinu obetí tvorili dospievajúci chlapci vo veku 11 až 16 rokov," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke ceroabusos.org, ktorú financujú Kristovi legionári.

V správe sa uvádza, že 18 z 33 jednotlivcov, ktorí sa zneužívania dopustili, sú stále súčasťou organizácie s tým, že boli zbavení úloh spojených s verejnosťou alebo maloletými.

Z dokumentu tiež vyplýva, že obeťami zneužívania členmi rádu bolo aj 14 z týchto kňazov. Predpokladá sa, že správa neobsahuje všetky reálne prípady zneužitia.

Prípad Maciela bol dlho vnímaný ako príznačný pre nečinnosť Vatikánu pri obvineniach zo zneužívania, pretože obete Maciela sa pokúsili v 90. rokoch voči nemu iniciovať cirkevný proces, zastavili ich však jeho stúpenci vo Vatikáne. Svätá stolica až v roku 2006 - rok po nástupe pápeža Benedikta XVI. - nariadila Macielovi, aby sa stiahol do ústrania a "viedol život v pokání a modlitbe". Zomrel v roku 2008 vo veku 87 rokov.

VIDEO: V USA sa na moste vykoľajil vlak. Dva vozne skončili v rieke
Nákladný vlak sa vykoľajil, keď prechádzal cez americkú rieku Potomac v blízkosti historického mesta Harpers Ferry. Informuje o tom spravodajská agentúra CNN. Čítať ďalej
22 | 12 | 2019 | Marek Molnár