Turkish Airlines sa pripravujú na žalobu proti spoločnosti Boeing za finančné straty v dôsledku ich lietadiel 737 MAX
20 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Jeden z najväčších zákazníkov spoločnosti Boeing, Turkish Airlines, sa pripravuje na začatie súdneho konania proti americkému leteckému gigantu Boeing po tom, ako musel prehodnotiť svoju prevádzkovú stratégiu kvôli problémom s lietadlami 737 MAX.


Podľa tlačovej agentúry Demiroren chce turecký dopravca žalovať amerického výrobcu lietadiel kvôli neistote, ako aj nedostatočnému a neprimeranému vyhláseniu o situácii s lietadlami Boeing 737 MAX.

Lietadlá série 737 MAX boli celosvetovo od marca vyradené z prevádzky po smrteľných haváriách v Indonézii a Etiópii.

Turkish Airlines vlastní 24 lietadiel Boeing 737 MAX, ale nemôžu ich používať. V súčasnosti spoločnosť čaká na dodávku lietadiel 75 MAX.

Spoločnosť tvrdí, že neschopnosť používať 24 lietadiel, ktoré vlastnia, negatívne ovplyvnili cestovné za letenky a počet domácich letov.

Letecká spoločnosť zaznamenala v porovnaní s minulým rokom pokles počtu ponúkaných miest o 6,7%. Rastúci dopyt po leteckej doprave tiež výrazne zvýšil ceny leteniek v porovnaní s rokom 2018.

V máji predseda tureckých leteckých spoločností uviedol, že spoločnosť očakávala od spoločnosti Boeing kompenzáciu za straty, ktoré vznikli kvôli vyradeniu týchto lietadiel.

„Nedovolíme vonkajším silám zasahovať do Hongkongu a Makaa,“ prehlásil čínsky prezident
Čína pevne stojí proti zahraničným silám, ktoré chcú zasahovať do politiky jej regiónov, uviedol čínsky vodca Si Ťin-pching po tom, čo sa Washington otvorene postavil proti protivládnym demonštrantom v Hongkongu. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár