Muž spálil dúhovú vlajku, americký súd ho poslal na 16 rokov do väzenia
20 | 12 | 2019 I Dominik SImon

Viac ako šestnásť rokov vo väzení si pobudne muž, ktorý v americkom štáte Iowa v júni spálil dúhovú vlajku, symbol komunity LGBT (lesbičiek, gayov, bisexuálov a transgenderových osôb). Muž mal problémy so zákonom už skôr. Informovala o tom BBC.


Tridsaťročný Adolfo Martinez z mesta Ames v štáte Iowa ukradol v júni dúhovú vlajku z protestantského kostola a následne ju spálil pred nočným klubom.

Zároveň sa vyhrážal, že vypáli aj klub. V médiách neskôr uviedol, že čin spáchal, pretože "nesúhlasí s homosexualitou".

"Bola česť to urobiť, je to požehnanie od Boha," povedal Martinez podľa BBC. Pretože sa svojím konaním netajil a dával rozhovory médiám, stali sa tieto interview jedným z dôkazov na súde.

Už v novembri Martineza porota uznala vinným zo zločinu z nenávisti, ktorým bol akt spálenie vlajky. Ďalej tiež z trestného činu nedbalého zaobchádzania s ohňom či výbušninami a z obťažovania.

Slovenská LGBT a pro-migračná aktivistka Romana Schlesinger sa v Afrike stala obeťou sexuálneho zneužitia
09 | 10 | 2019 | Magda Danková


Za prvý čin ho súd teraz poslal na 15 rokov, za druhý na rok a za tretí na 30 dní do väzenia. Odpykať by si mal tresty v rade za sebou.

Hoci za zločin z nenávisti Martinezovi v Iowe hrozilo maximálne päť rokov za mrežami, je podľa súdu recidivista, čo umožňuje trest zvýšiť, napísal Des Moines Register.

Žalobkyňa Jessica Reynoldsová pre BBC podotkla, že Martinez je historicky prvým odsúdeným v regióne za nenávistný trestný čin. "Tvrdou realitou je, že existujú ľudia, ktorí páchajú zločiny proti jednotlivcom kvôli ich rase, pohlaviu či sexuálnej orientácii," povedala Reynoldsová. "A keď sa niečo podobné stane, je dôležité, aby sme sa ako spoločnosť spojili a ľudia niesli následky svojho konania," dodala.

Protestantskú farnosť vedie pastorka Eileen Gebbie, ktorá sa otvorene priznáva k homosexualite. Po Martinezovom čine nad dvere kostola nechala umiestniť novú dúhovú vlajku s nápisom "God is love" (Boh je láska).

&theater