Erdogan nalieha na moslimské krajiny, aby prestali obchodovať v „cudzej mene“
20 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý je striktne proti americkému doláru, vyhlásil, že moslimské krajiny by mali prejsť na obchodovanie v ich národných menách, ak nechcú byť zasiahnuté obchodnými vojnami.


Finančné trhy moslimských krajín zostávajú „krehké pri šokoch a manipuláciách“, pokiaľ nemajú vlastné „platobné systémy“, uviedol Erdogan na konferencii v Kuala Lumpur v Malajzii.

"Obchod v národných menách nadobudol naliehavosť počas rozhovorov o obchodných vojnách ... Mali by sme predovšetkým zaradiť otázku islamských financií do nášho programu," dodal turecký prezident.

Erdogan tiež navrhol zriadenie pracovnej skupiny zloženej z finančných expertov, ktorá by vypracovala „komplexný“ postup o bezúročnom financovaní.

Turecký prezident už predtým vyzval ďalšie krajiny, aby ukončili „monopol“ dolára v globálnom obchode, a dodal, že Američania sa „správajú ako diví vlci“. Uviedol tiež, že použitie ich bankoviek poškodzuje turecké hospodárstvo.

K ruskému námorníctvu sa budúci rok pridá ponorka Belgorod, ktorá je schopná niesť podvodné jadrové drony Poseidon
Ponorka Belgorod, ktorá ktorá bude niesť podvodné jadrové drony Poseidon, bude jednou zo štyroch lodí s jadrovým pohonom, ktorú plánuje ich výrobca dodať ruskej armáde v roku 2020. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Marek Molnár