Znásilnili ženy a zabili 58 ľudí. Súd potrestal filipínsky klan za masaker
19 | 12 | 2019 I Dominik Simon

Súd na Filipínach odsúdil na mnohoročné tresty príslušníkov politického klanu Ampatuanů, ktorí pred desiatimi rokmi zmasakrovali kolónu politického protivníka. Informuje agentúra AP. Vražedná akcia si vyžiadala 58 obetí, vrátane asi 34 novinárov a mnohých žien i detí, a je označovaná za najhorší masaker v dejinách Filipín a aj za najhorší masaker novinárov v histórii.


Tragický útok sa odohral v novembri 2009 v meste Ampatuan v jihofilipínskej provincii Maguindanao v čase, keď sa skupina miestneho guvernérskeho kandidáta Esmaela Mangudadatuiho išla registrovať k voľbám. Telá so stopami po guľkách a bodných ranách sa našli v dvoch masových hroboch, niektoré ženy boli pred vraždou znásilnené. Útok uskutočnila asi stovka ozbrojencov.

Ampatuanovci boli spolu s ďalšími príbuznými obviňovaní z podielu na zabíjaní. Polícia zadržala cez dve stovky podozrivých. V marci 2014 bolo pred súd postavených 28 údajných páchateľov, medzi nimi aj Andalo Ampatuan junior.

Jeho a ďalších páchateľov vo štvrtok súd odsúdil k vysokým trestom vrátane doživotia, čo podľa filipínskych zákonov znamená 40 rokov väzenia. Odsúdený sú taktiež povinní nahradiť ujmu pozostalým. Niekoľko členov rodiny bolo oslobodených pre nedostatok dôkazov, asi 80 ďalších je na úteku, napísala agentúra AP.

Rozsudku sa nedočkal údajný hlavný iniciátor masakru. Bývalý filipínsky guvernér Andalo Ampatuan starší, ktorý bol jedným z hlavných podozrivých v procese, v júli 2015 zomrel v 74 rokoch vo vládnej nemocnici na zlyhanie srdca.

Filipíny zasiahli dve silné zemetrasenia, hlásia najmenej 8 mŕtvych a 60 zranených
27 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR