"Zákon bude viac chrániť deti pred hrozbou exekúcií", tvrdí Patakyová
19 | 12 | 2019 I SITA

Po upozornení ombudsmanky na problém hroziacich exekúcií deťom v prípade nedoplatkov za komunálny odpad sa zmení legislatíva tak, aby boli viac chránené záujmy detí. Tento krok ocenila verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.


V minulom roku sa totiž obrátila na Ústavný súd SR, aby preskúmal súlad zákona o miestnych daniach, poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady s ústavou a medzinárodnými zmluvami. V prípade nedoplatkov mohli byť exekúciami ohrozené aj deti. Verejná ochrankyňa práv sa okrem ústavného súdu obrátila aj na ministerstvo financií, aby v tejto veci zabezpečilo väčšiu ochranu detí. Agentúru SITA o tom informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Ministerstvo na návrh verejnej ochrankyne práv reagovalo pozitívne a pripravilo návrh legislatívnej zmeny v rámci novely zákona o odpadoch, ktorú schválil parlament a prezidentka SR Zuzana Čaputová ju v stredu 18. decembra podpísala. „Vítam, že po dlhodobom upozorňovaní na problém pristúpili kompetentní k zmene zákona. Dieťa nemôže byť vystavené hrozbe exekúcie za dlhy, za ktoré nemá prečo niesť zodpovednosť. Som rada, že naša právna úprava sa zmení v prospech ochrany najlepšieho záujmu dieťaťa,“ uviedla Patakyová.

Ombudsmanka sa na ústavný súd obrátila ešte začiatkom minulého roka. „Jej návrh síce odmietol, ale z odôvodnenia vyplynulo, že sa s ňou stotožnil v názore, že dieťa musí byť chránené pred situáciou, v ktorej by nieslo zodpovednosť za dlh, ktorý objektívne nemôže splniť. Ústavný súd dospel k záveru, že v prípade napadnutého ustanovenia je ochranu dieťaťa možné zabezpečiť ústavne konformným výkladom daného ustanovenia,“ vysvetlila ombudsmanka. Dodala, že ústavný súd v rozhodnutí pripomenul, že všetky orgány verejnej moci majú povinnosť v pochybnostiach vykladať právne normy v prospech realizácie základných práv a slobôd.

Verejná ochrankyňa práv preto odporučila ministerstvu financií, aby prijalo metodické usmernenie k zákonu, ktorého účelom má byť ochrana najlepšieho záujmu dieťaťa. Ministerstvo financií zastávalo ešte v novembri 2017 názor, že dieťa je na účely miestneho poplatku považované za poplatníka, a ako v tom čase uviedlo, „v prípade nedoplatkov je potrebné viesť exekučné konanie vo vzťahu k maloletej osobe“. K žiadosti verejnej ochrankyne práv sa v tomto roku však už postavilo odlišne a pripravilo novelu zákona.

Nová zákonná úprava po nadobudnutí účinnosti zabezpečí zvýšenie právnej istoty tým, že jednoznačne vymedzí prechod povinnosti platiť poplatok za komunálny odpad z maloletej osoby na zákonného zástupcu. Zároveň vyrieši problém s už vzniknutými exekúciami na maloleté osoby tak, že zákonným zástupcom určí lehotu na vyrovnanie dlhu za maloletú osobu. Po márnom uplynutí tejto lehoty sa dlh stane podľa zákona ich vlastným.