V Paríži pokračujú demonštrácie proti dôchodkovej reforme
19 | 12 | 2019 I Karolína Kristínová

Francúzi naďalej protestujú proti dôchodkovej reforme, informuje maďarské vydanie Euronews. V utorok sa desaťtisíce ľudí vydali do ulíc v Paríži aby sa zúčastnili na demonštrácii proti plánovaným škrtom v dôchodkoch Masové skupiny zamestnancov vstúpili do štrajku na ktorý ich vyzvali odbory. Vláda totiž plánuje do budúcna vyplácať plný dôchodok iba tým, ktorí budú pracovať až do veku 64 rokov, čo vyvoláva najväčšiu vlnu nevôle.


„ Ak chcú, aby sa situácia zlepšila, je len na nich, aby zastavili tento projekt a môžemediskutovať o tom, ako zlepšiť dôchodkový systém. Máme návrhy. Požiadali nás, aby sme našli riešenia, takže máme nejaké riešenia,“ vyhlásil vodca odborov.


Väčšina vodičov v železničnej a verejnej doprave protestuje vo Francúzsku takmer druhý týždeň. V dôsledku toho je obmedzená aj vlaková doprava a každý deň sa vyskytujú stovky kilometrov dopravných zápch.  Protest sa týka nielen dopravy, ale aj elektrickej energie. Napríklad v mestách Lyon a Gironde v západnom Francúzsku zostalo bez elektriny takmer 100 000 domácností. Dokonca aj Eiffelova veža bola v utorok uzavretá: personál sa pripojil k národnému štrajku, ale taktiež asi tretina učiteľov prestala pracovať v utorok.


Vláda a odbory budú rokovať v stredu. Riešenie krízy sa ďalej komplikuje pondelkovou rezignáciou vládneho komisára, ktorý dva roky viedol rokovania o dôchodkovom systéme.


Slzný plyn, vodné delá, zranenia! Žlté vesty spustili v Nantes chaos (FOTO, VIDEO)
"Žlté vesty", protestujúce proti ekonomickým opatreniam prezidenta Emmanuela Macrona, zasiahli demonštráciami po celom Francúzsko už 44. víkend v rade po sebe. Obzvlášť sa tentokrát eskalovalo napätie v Nantes, na západe Francúzska, kde si strety... Čítať ďalej
15 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič