Súd v kauze vraždy Kuciaka prijal obžalobu, pojednávanie začína 13. januára 2020
19 | 12 | 2019 I SITA

Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes rozhodol o prijatí obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov. Pojednávanie v tejto veci začne 13. januára 2020. Ďalšie pojednávacie dni vytýčil súd na 14., 15., 20., 21., 22. januára a na 3., 4. a 6. februára.


Podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej boli, a to napriek tvrdeniam niektorých obhajcov, práva na obhajobu obvinených v rámci prípravného konania zachované. „Každý z obvinených mal svojich obhajcov, boli včas informovaní o vykonávaných úkonoch,“ uviedla. Obhajcovia mali tiež podľa predsedníčky senátu primeranú lehotu na preštudovanie spisu. Dokazovanie má súd na pojednávaniach vykonať v rozsahu navrhnutom v obžalobe.

Vrátenie prípadu do štádia prípravného konania v dôsledku procesných pochybení požadovali na dnešnom verejnom zasadnutí obhajcovia Aleny Zs. a Mariana K. Naopak, advokátka Tomáša Sz. súhlasila s vytýčením hlavného pojednávania, pričom sa s ňou v tejto veci stotožnil aj jej klient. Obvinený Miroslav M. a jeho advokát využili právo nevyjadriť sa.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Sz., Miroslava M., Alenu Zs. a tiež Mariana K. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Mariana K. je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie. Ďalší pôvodne obvinený Zoltán A. bol vyčlenený na samostatné konanie a v prípade vystupuje ako svedok. S prokurátorom už uzavrel dohodu o vine a treste, ktorú ešte musí odobriť súd. Verejné zasadnutie sa uskutoční 30. decembra tohto roku.

Jána Kuciaka a jeho partnerku zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom K.