Snemovňa reprezentantov schválila impeachment prezidenta Trumpa
19 | 12 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA

Konečné slovo však bude mať až Senát, kde majú prevahu Trumpovi republikáni.


Dolná komora amerického Kongresu, Snemovňa reprezentantov, schválila impeachment, teda ústavnú žalobu proti prezidentovi Donaldovi Trumpovi, v súvislosti s jeho vydieraním ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za účelom vlastného politického prospechu.

Stalo sa tak len tretíkrát v histórii USA. Hlasovalo sa o obvineniach zo zneužitia právomocí a obštrukciách voči Kongresu. Takmer všetci demokrati text žaloby podporili a republikáni hlasovali proti. Konečné slovo však bude mať až Senát, kde majú prevahu republikáni.

Prvým bodom žaloby je zneužitie právomocí, ktorého sa mal Trump podľa demokratov dopustiť tým, že v júnovom telefonáte nútil Zelenského, aby Ukrajina naštartovala vyšetrovanie údajných nezrovnalostí okolo pôsobenia Huntera Bidena v tejto krajine. Ide o syna bývalého amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý je jedným z najnádejnejších adeptov na demokratickú nomináciu do budúcoročného prezidentského súboja.

Z toho je podľa demokratov jasne vidieť, že Trump chcel takýmto nekalým spôsobom "zničiť" svojho očakávaného súpera v prezidentských voľbách. Začatím stíhania Huntera Bidena Trump navyše v telefonáte so Zelenským podmieňoval poskytnutie americkej vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá bola už predtým odsúhlasená, no neskôr pozastavená.

Trump vytvoril nový rekord! Kráľ Twitteru?
Preslávil sa mimoriadnou aktivitou na Twitteri, ktorý povýšil na svoj hlavný prostriedok pre komunikáciu s verejnosťou. Teraz Donald Trump (73) prekonal sám seba, počas piatku na tejto sociálnej sieti napísal, poslal či preposlal rovných 115... Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Žaneta Hurbanová


Druhým bodom obžaloby je bránenie Kongresu vo vyšetrovaní. Toho sa mal Trump dopustiť tým, že Biely dom napriek opakovaným žiadostiam odmietol poskytnúť Kongresu akékoľvek informácie k vyšetrovaniu júnového telefonátu medzi Trumpom a Zelenským.

Predpokladalo sa, že Snemovňa reprezentantov impeachment Trumpa schváli, keďže demokrati v nej majú jasnú väčšinu. Celý proces však podľa všetkého narazí v Senáte, hornej komore Kongresu. Tam by bolo veľkým prekvapením, keby senátori Trumpa nepodržali a nezahlasovali proti impeachmentu, keďže tam majú zas väčšinu republikáni. Senát by mal o impeachmente hlasovať v januári.

"Kľud Greta, kľud!", prehlásil Trump na Twitteri potom, ako sa stala Thunbergová osobnosťou roka
Americký prezident Donald Trump prehlásil, že známa šestnásťročná aktivistka v oblasti klímy Greta Thunbergová má problémy s hnevom a odporučil jej, aby sa najprv ukľudnila. Prehlásenie prišlo po tom, čo časopis TIME ju označil osobnosťou... Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Marek Molnár